ad KRO

Externe link


Zie volgende pagina.

Wat betreft de korte klassieke bioscooptekenfilms van de jaren veertig, vijftig en zestig is de KRO (voluit: Katholieke Radio-Omroep) in de jaren zeventig en tachtig haantje de voorste geweest voor wat betreft vertoning op de Nederlandse televisie. In 1984 begint de omroep met het uitzenden van deze tekenfilms onder de noemer KRO's Tekenfilmfestival. Dit duurt voort tot 1997. Daarnaast heeft de KRO ook nog diverse andere teken- en poppenfilms uitgezonden. Hier een overzicht t/m 1990.

Tom & Jerry
Tom & Jerry, Amerikaanse reeks (MGM-) bioscooptekenfilms over een kat die probeert een muis te vangen. Het duo met de naam Tom voor de kat en Jerry voor de muis is bedacht door het duo Joseph Barbera (BAR-bair-ə) en William Hanna die ook de eerste reeks (1940-1958) tekenfilms regisseren. Van het vaste stramien van achtervolgingen wordt vaak afgeweken als Tom en Jerry samen een belang nastreven, waardoor ze ineens de beste vrienden zijn. De tekenfilms staan bekend als één der meest gewelddadige cartoons ooit. Dit is niet verwonderlijk als men bedenkt dat de Tom & Jerry-afleveringen van hetzelfde bedrijf afkomstig zijn alsmede de tekenfilms die in de jaren veertig en vijftig zijn geregiseerd door Tex Avery. Bijfiguren in de reeks is de hond Spike en zijn zoontje Tyke die Tom vaak op zijn pad vindt. In de eerste filmpjes zijn de eigenaren van Tom nooit te zien, maar we zien wel vaak een huishoudster haar werk doen. Van haar zien we altijd de onderste helft, maar aan haar spraak te horen is ze van negroïde afkomst.
In 1940 verschijnt de eerste cartoon Puss Gets The Boot. Het duo heet in eerste instantie Jasper & Jinx, maar dit wordt uiteindelijk Tom & Jerry. Aanvankelijk ziet producent Fred Quimby niet veel in het idee voor de reeks tekenfilms, maar geeft uiteindellijk toch groen licht voor de productie van de cartoons. In 1954 komt er concurrentie van de televisie en MGM besluit om voortaan filmpjes in CinemaScope te produceren, zo ook dus de Tom & Jerry-reeks. Vanaf dat moment worden alle nieuwe filmpjes in dat formaat gemaakt, maar worden ook enkele oudere filmpjes heruitgegeven met gewijzigde titels. In 1961, nadat Hanna en Barbera hun eigen tekenfilmproductie-maatschappij zijn begonnen, besluit MGM om de reeks Tom & Jerry-filmpjes nieuw leven in te blazen. Er wordt een contract afgesloten met Rembrandt Studios die een aantal filmpjes in Praag laat produceren, geregiseerd door Gene Deitch en geproduceerd door William L. Snyder. Van 1963 t/m 1967 worden de tekenfilms geproduceerd door Chuck Jones (afkomstig van Warner Bros. en bekend als regiseur van o.m. Bugs Bunny en Road Runner) en Les Gouldman, die samen de anmimatiestudio Sib Tower 12 Productions zijn begonnen. Kenmerkend voor deze serie is de leader, waarin een leeuw, de mascotte van MGM, die aan het begin van elke MGM-productie is te zien, wordt vervangen door Tom die al miauwend het gebrul van de leeuw overneemt. In zijn algemeenheid worden de filmpjes van Hanna en Barbera als de beste beschouwd, daarna volgt de productie van Jones en Gouldman en tenslotte die van Gene Deitch. Wat betreft die laatste zijn de fans niet echt te spreken over de kwaliteit. De tekenfilms worden gemaakt door Tsjechoslowaakse medewerkers die nog nooit een Tom & Jerry-filmpje hebben gezien en zodoende worden de hoofdpersonages nogal zwart-wit afgebeeld, namelijk Tom als de eeuwige loser en Jerry als de overwinnaar. Een andere rolverdeling voor de hoofdpersonages zoals af en toe wel te zien is in de Hanna-Barbera-afleveringen is in deze serie niet van toepassing. Verder is de animatie ook van een mindere kwaliteit dan de eerdere afleveringen.
In Nederland zijn de filmpjes in de jaren zeventig en tachtig te zien bij de KRO, in eerste instantie zelfstandig, vanaf 1984 als onderdeel van het matineeprogramma KRO's Tekenfilmfestival. In de filmpjes wordt er door Tom & Jerry meestal niet gesproken, door de bijfiguren zoals de huishoudster en Spike de Hond des te meer. Anders is het gesteld in de stripuitgaven, waar de kat en muis onophoudelijk dialogen met elkaar voeren. Ook is in de strip het kleine muisje Tuffy te zien, die in de reeks tekenfilms af en toe komt opdraven. In Nederland is het uitgeverij De Vrijbuiter die in hun stripalbumfonds diverse albums, tijdschriften en paperbacks uitgeven. In die uitgaven zien we ook andere MGM-helden zoals Droopy en Barney Bear optreden.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

Bugs Bunny
Bugs Bunny, Amerikaanse reeks van (Warner Bros.-) tekenfilms van 1940 t/m 1964 voor de bioscoop in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom een konijn dat vaak achterna wordt gezeten door een jager genaamd Elmer Fudd. Het konijn probeert de jager dan op allerlei manieren de loef af te steken. Daarnaast is het konijn ook nog een doorn in het oog voor andere opponenten, zoals Yosemite Sam (die hij afwisselend als piraat of cowboy tegenkomt) en Daffy Duck. De stem van Bugs Bunny is in de filmpjes ingesproken door Mel Blanc. Het eerste filmpje A Wild Hare uit 1940 is geregiseerd door regisseur Tex Avery. Daarom wordt Avery beschouwd als de geestelijke vader van het konijn in zijn huidige vorm. In 1974 is Bugs Bunny te zien in het KRO-programma Cineac, in 1982/1983 is Bugs Bunny als zelfstandig programma bij de KRO op Nederland 1 te zien, vanaf 1987 maakt hij regelmatig zijn opwachting in het televisieprogramma KRO's Tekenfilmfestival. Ook in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd is het konijn een graag geziene gast. Bugs Bunny verschijnt in de lage landen ook in stripvorm, van 1966 t/m 1968 onder de Nederlandse naam Floris Flap in tijdschriftvorm, van 1978 t/m 1980 onder zijn oorspronkelijke naam in het tijdschrift Tweety & Sylvester bij uitgeverij De Vrijbuiter, van 1982 t/m 1983 weer in een eigen tijdschrift bij Semic Press en tot slot van 1984 t/m 1985 nog even bij Junior Press.
Zie verder: Bugs Bunny
Zie verder: Bugs Bunny (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

Daffy Duck
Daffy Duck, reeks van Amerikaanse (Warner Bros.) tekenfilms voor de bioscoop van 1937 t/m 1968 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies met een zwarte eend in de hoofdrol. Zijn eerste optreden vindt plaats in Porky's Duck Hunt geregiseerd door Fred Avery. Zijn ontstaan is vier jaar na de geboorte van Donald Duck in de studio's van Walt Disney. In vele gevallen is het karakter van Daffy Duck nog gemener dan die van zijn Disney-collega en hij is dan ook een zeer slecht verliezer. Hij is van origine gecreëerd door Fred Avery en Bob Clampett. Vanaf 1946 heeft regisseur Robert McKimson hem bijgeschaafd tot het type dat we nu kennen en zoals hij in de filmpjes geregiseerd door McKimson, Friz Freleng of Chuck Jones zijn rol speelt. Vanaf dat moment moet hij in Bugs Bunny altijd zijn meester vinden, als het gaat om het verbale gevecht dat hij met het konijn moet aangaan. De stem van Daffy wordt vertolkt door stemmenkunstenaar Mel Blanc.
In 1977 zijn de bioscooptekenfilms van Daffy te zien op de RTBF en in 1989 bij de VARA. Ook is hij één der vele gasten die zich in 1986 in het derde seizoen van AVRO's Wordt Vervolgd laat zien. Bij de KRO is ie vaak als opponent te zie van Speedy Gonzales. Daffy Duck laat zich ook gelden als stripfiguur; in 1966 is ie bekend onder zijn Nederlandse naam Eimert Eend, maar in de uitgaven vanaf de jaren zeventig treedt hij onder zijn oorspronkelijke naam op.
Zie verder: Daffy Duck (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

Tweety & Sylvester
Tweety & Sylvester of Sylvester & Tweety, Amerikaanse reeks van (Warner Bros.-) tekenfilms van 1945 t/m 1962 voor de bioscoop in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom een kanarievogel die achterna wordt gezeten door een kat. Aanvankelijk zijn Tweety en Sylvester twee opzichzelfstaande personages en niet voor elkaar gemaakt om samen een duo te vormen. Het personage wat uiteindelijk Tweety zal worden is bedacht door regisseur Bob Clampett en is in de begintijd nogal een behoorlijk cynisch wezentje en ook nog eens volledig naakt. Na het vertrek van Clampett bij Warner Bros. neemt Friz Freleng de regie van de filmpjes over waarbij Tweety voortaan veren krijgt en het verdere uiterlijk ook wordt bijgeschaafd naar het personage zoals we hem nu nog kennen. Hoewel Tweety er nogal vrouwelijk uitziet, als we letten op zijn lichte stem (Mel Blanc) en zijn lange wimpers, kunnen we in diverse afleveringen constateren dat Tweety feitelijk een mannetjesvogel is.
Sylvester (stem: Mel Blanc) is een creatie van Friz Freleng en debuteert in het filmpje Life With Feathers uit 1947. Het eerste filmpje waarin Tweety en Sylvester samen optreden is Tweety Pie uit 1947.
In Nederland is het duo in 1975 te zien bij de KRO in het televisieprogramma Voor een briefkaart op de eerste rang met presentator Bob Bouma. Tussen 1987 t/m 1995 komen Tweety & Sylvester af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook vanaf het derde seizoen van AVRO's Wordt Vervolgd in 1986 maakt het duo regelmatig hun opwachting.
Van 1978 t/m 1979 zijn Tweety & Sylvester de naamgever van het tijdschrift dat bij uitgeverij De Vrijbuiter verschijnt. Daatnaast verschijnen er ook nog stripalbums en pocketboekjes. Vanaf 1980 gaat de hele Warner Bros.-stal, en dus ook Tweety & Sylvester, over naar uitgeverij Semic Press en maken ze als de fonetischgespelde "Tweetie en Silvester" hun opwachting in het maandelijkse Bugs Bunny-tijdschrift. Ze gaan weer Tweety & Sylvester volgens de Engelse spelling heten als Junior Press het tijdschriften- en albumfonds overneemt.
Zie verder: Tweety (overname van wikipedia) en
Zie verder: Sylvester the Cat (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

Porky Pig
Porky Pig, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1935 t/m 1966 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies over een varken dat stottert dat het een lieve lust is en dat vaak samen met andere cartooneske figuren allerlei avonturen beleeft. Zijn kenmerkende stem inclusief gestotter wordt door stemartiest Mel Blanc gestalte gegeven. Het figuurtje is bedacht door regisseur Friz Freleng en verder doorontwikkeld door zijn collega Bob Clampett. De namen zouden afkomstig zijn van twee bijnamen die twee broers hebben uit dezelfde schoolklas waar Freleng destijds ook in zat ("Porky" en "Piggie"). Nadat Hugh Harman en Rudolf Ising Warner Bros. hebben verlaten en hun Looney Tunes-ster Bosko hebben meegenomen, wordt Porky Pig uiteindelijk de ster van alle filmpjes. Dit komt mede tot uiting doordat hij na alle filmpjes de slogan "That's all, folks" op stotterende wijze bij de eindleader bezigt. Aanvankelijk is het de bedoeling dat zijn stem zal worden vertolkt door stemacteur Joe Dougherty, omdat deze van zichzelf al een stotteraar is. Dougherty kan zich echter niet beheersen bij het stotteren, waardoor de productiekosten te hoog worden. Uiteindelijk wordt de klus doorgespeeld naar Mel Blanc die dit jaren blijft doen. Aangezien Porky Pig geen krachtige persoonlijkheid bezit, wordt hij in de tekenfilms vaak vergezeld door uitgesproken karakters als Bugs Bunny, Daffy Duck of Sylvester. Op de Nederlandse televisie is Porky Pig in 1973 in het matineeprogramma Cineac bij de KRO te bekijken. Porky komt tussen 1987 t/m 1995 af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook is hij regelmatig te zien in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd. Porky Pig beleeft ook avonturen als stripfiguur. In de uitgaven bij Uitgeverij de Vrijbuiter en Junior Press treedt hij op onder zijn eigen naam; in de Semic-tijdschriften en -albums gaat hij getooid met de naam Biggie. In de stripverhalen heeft hij ook een vriendinnetje met de naam Petunia Pig. Porky's neefje heet Cicero en gaat gekleed in een matrozenpakje.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

Zie volgende pagina.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.