KRO
Externe link
Zie vorige pagina.
Speedy Gonzales
Speedy Gonzales, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1953 t/m 1968 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom de snelste muis van Mexico. Het personage is bedacht door regisseur Robert McKimson die het prototype bedenkt, Friz Freleng is degene die het figuurtje verder uitwerkt. De stem van Speedy wordt vertolkt door stemacteur Mel Blanc, die het personage een Spaans accent geeft. Zijn tegenspeler is in de eerste filmpjes meestal de kat Sylvester, die we kennen uit de Tweety & Sylvester-tekenfilmpjes. Vanaf 1965 - als DePatie-Freleng Enterprises de productie van de tekenfilmpjes voor zijn rekening neemt - wordt Daffy Duck een nieuwe opponent voor de muis. In Nederland is Speedy reeds in 1974 wekelijks op dinsdagavond bij de KRO op Nederland 2 te zien, in 1975 gaat de KRO en daarbij dus ook de muis over naar Nederland 1 op zaterdagavond om daarna voor een poosje te verdwijnen. In 1980 keert Speedy terug bij de KRO op onregelmatige momenten op Nederland 1. Tussen 1987 t/m 1995 komt de muis af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook vanaf het derde seizoen van AVRO's Wordt Vervolgd in 1986 maakt hij regelmatig zijn opwachting. Als stripfiguur is Speedy te bewonderen in de uitgaven van uitgeverij De Vrijbuiter (het tijdschrift Tweety & Sylvester) en Semic Press en Junior Press (het tijdschrift Bugs Bunny). In de Verenigde Staten is de figuur en de bijbehorende tekenfilm- en stripreeksen rondom Speedy Gonzales tegenwoordig controversieel te noemen vanwege de stereotiepe Mexicaanse muizen die erin meespelen. In Latijns-Amerika blijft Speedy Gonzales daarentegen ontegenzeglijk populair.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Peter Potamus
Peter Potamus, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1964 t/m 1966 als onderdeel van de Peter Potamus Show over een nijlpaard dat samen met het aapje So-So met een luchtballon de wereld verkennen en door de tijd reizen. Andere onderdelen van de show zijn Breezly & Sneezly en Yippee, Yappee & Yahooey. In 1974 zijn er enkele tekenfilms van Peter Potamus te zien bij de KRO op Nederland 1 in het matineeprogramma Cineac. Ook in het Nederlandse Flintstones-tijdschrift zijn er avonturen van Peter Potamus te lezen.
Zie hier voor een lijst van alle tekenfilms uit de shows van Magilla Gorilla en Peter Potamus.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
KRO's Tekenfilmfestival
In de periode 1984-1997 begint de KRO een nieuw matineeprogramma met tekenfilms onder de titel KRO's Tekenfilmfestival. Het is een programma waarin alleen tekenfilms te zien zijn zonder voice-over of een centrale presentator in een studio. In eerste instantie worden de tekenfilms uitgezonden met hun eigen oorspronkelijke aankondigingen, leaders en titelkaarten. Dit zijn in het eerste seizoen voornamelijk Precious Pupp, Tom & Jerry en The Hillbilly Bears.
Vanaf 1987 krijgt het programma een eigen leader, namelijk een ingekorte versie van het instrumentale nummer Uncle Harry van de Britse componist Trevor Duncan. De leader wordt vergezeld met een eigen vormgeving en titelkaart met logo, waarbij er aansluiting wordt gezocht met de vormgeving van de klassieke tekenfilms. Vanaf dat moment ligt de nadruk op de bioscooptekenfilms van de jaren veertig en vijftig. Dat betekent dus dat de typische televisie-tekenfilms Precious Pupp en Hillbilly Bears verdwijnen.
In de leader zijn naast Tom & Jerry, diverse Looney Tunes/Merrie Melodies-personages en Betty Boop te zien. Uitgerekend Betty Boop is degene die gaandeweg minder haar opwachting in het programma zal maken. Met het introduceren van de Uncle Harry-leader verdwijnen de eigen aankondigingen, leaders en titelkaarten en wordt het programma een non-stop-uitzending van meestal ongeveer twintig minuten waarin de tekenfilms achter elkaar zijn te zien.
Precious Pupp
Precious Pupp, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 over een hond dat met zijn bazinnetje Granny allerlei avonturen beleeft. Kenmerkend voor Precious Pupp is zijn gniffelende wijze van lachen. De serie tekenfilms zijn onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show die voor het eerst via NBC wordt uitgezonden, met als overige onderdelen Atom Ant, The Hillbilly Bears, Secret Squirrel, Squiddly Diddly en Winsome Witch. In Nederland zijn er van 1984 t/m 1985 afleveringen te zien in KRO's Tekenfilmfestival. Precious Pupp is hiermee (samen met The Hillbilly Bears) één der eerste tekenfilms in het op dat moment nieuwe matineeprogramma.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
Zie verder: Precious Pupp (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Atom Ant/Secret Squirrel Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
The Hillbilly Bears
Hillbilly Bears, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 als onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show, met als overige onderdelen Atom Ant, Precious Pupp, Secret Squirrel en Winsome Witch. De serie gaat over de berenfamilie Rugg die op het platteland leeft. Hoofd van de familie is Paw Rugg die zich mompelend door het leven baant. Van 1984 t/m 1985 zijn er afleveringen te zien in KRO's Tekenfilmfestival, op dinsdagmiddag op Nederland 1 en soms in de avond op Nederland 2.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
Zie verder: The Hillbilly Bears (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Atom Ant/Secret Squirrel Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Lippy the Lion
Lippy the Lion & Hardy Har Har, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1962 t/m 1963 als onderdeel van The Hanna-Barbera New Cartoon Series. Het gaat over een positief ingestelde leeuw (stem: Daws Butler) die als zwerver de eindjes aan elkaar moet knopen. Hij wordt hierin vergezeld door een hyena met de naam Hardy Har Har (stem: Mel Blanc) die de zaken wat negatiever bekijkt. Hoewel de leader doet vermoeden dat de afleveringen zich in de jungle afspelen, vinden we onze vrienden veelal in de grote stad. De serie wordt in Amerika samen met Touché Turtle en Wally Gator gesyndiceerd verspreid. Er is geen algemene leader en bumpers voor de gehele serie The Hanna-Barbera New Cartoon Series; de verschillende onderdelen hebben hun eigen leaders. In Nederland is Lippy the Lion in 1971 en 1972 bij de KRO te zien. In 1971 is dit op maandagavond op Nederland 2, vanaf 27 december van dat jaar is dat nog steeds op maandag, maar dan verhuist de KRO en dus ook Lippy naar Nederland 1. Onder de naam Lippie de Leeuw is hij als stripfiguur af en toe te vinden in het Flintstones-magazine. Zijn kompaan heet dan Harrie Har Har.
Zie verder: Lippy the Lion (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Hanna-Barbera New Cartoon Series (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Alvin & The Chipmunks
Vanaf de zomer van 1985 brengt de KRO de door Ruby-Spears geproduceerde tekenfilmserie Alvin & The Chipmunks uit 1983 op de buis onder de titel Alvan en z'n boefjes. De serie is gebaseerd op de gelijknamige muzikale act uit de jaren '50. Ondanks de Nederlandse titel worden de afleveringen uitgezonden in de oorspronkelijke Engelse taal en voorzien van Nederlandse ondertiteling. De vertoning duurt voort tot aan het najaar van september 1988.
The Flintstones
The Flintstones, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1960 t/m 1966 over een gezin en hun buren die in het stenen tijdperk wonen met de gemakken van nu. De stem van gezinshoofd Fred Flintstone wordt vertolkt door Alan Reed. Ook de stem van stemkunstenaar Mel Blanc - bekend van de Looney Tunes/Merrie Melodies-bioscooptekenfilmpjes - is te horen, want hij is het die buurman Barney Rubble laat spreken. De serie is een variant op de zwart/wit-sitcom The Honeymooners die begin jaren zestig reeds is te zien op de Nederlandse Antillen. Ook de Nederlandse variant Toen was heel geluk heel gewoon is daarvan afgeleid. De Flintstones-serie gaat over Fred die overal munt uit wil proberen te slaan en zichzelf altijd in een positief daglicht wil proberen te stellen. Zijn vrouw Wilma doorziet hem steeds en zorgt ervoor dat Fred toch altijd weer inziet dat zijn zienswijze niet altijd de juiste is, al kost hem dat wel altijd erg veel moeite. In Amerika wordt de serie uitgezonden door ABC. In Nederland zendt de NTS in 1964 de eerste afleveringen uit, daarna neemt de KRO dat over. De Flintstones wordt nog diverse keren herhaald, van 1975 t/m 1982 ook weer door de KRO. De laatste afleveringen komen uit de reeks The New Fred and Barney Show uit 1979 en zijn voor Nederland op dat moment spiksplinternieuw. Deze worden in de avond in 1981 door de KRO uitgezonden en de stem van Fred Flintstone wordt dan ingesproken door Henry Corden. Vanaf 1990 is de serie bij RTL-4 te zien. Ook op de Nederlandse Antillen wordt The Flintstones uitgezonden. Als strip is het bekend van de maandelijkse uitgaven van het Flintstones-tijdschrift van uitgeverij De Geïllustreerde Pers. Ook van 1962 t/m 1963 zijn de Flintstones dagelijks in een strook te zien in De Telegraaf; het betreft hier een strip met tekstballons. Tussen haakjes (letterlijk) wordt de titel ook naar het Nederlands vertaald: De Vuursteners.
Zie verder: The Flintstones (overname van wikipedia) en
Zie verder: List of The Flintstones episodes (overname van wikipedia) en
Zie verder: The New Fred and Barney Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Overige tekenfilms
Uit het fonds van de Japanse anime-tekenfilmseries brengt de KRO de volgende series op de buis:
- Maja de Bij (Mitsubachi Maya no Boken)
- Sinbad de Zeeman (Arabian Naitsu Shinbaddo no Boken)
- Candy Candy (Kyandi Kyandi)
- Belfi & Lillibit (Mori no Yoki na Kobitotachi: Berufi to Rirubitto)
Poppenfilms
Van 1977 t/m 1982 zendt de KRO diverse afleveringen uit van de Muppetshow. Daarna worden er herhalingen vertoond. De gastheer is het personage Kermit de Kikker, in die tijd ook bekend van diverse onderdelen in het programma Sesamstraat, uitgezonden door de NOS.
Verschil tussen de Muppetshow en Sesamstraat is echter dat de Amerikaanse onderdelen in Sesamstraat volledig zijn nagesynchroniseerd, terwijl de Muppetshow in de oorspronkelijke Engelse taal met Nederlandse ondertiteling wordt uitgezonden. Zodoende is Kermit dus bekend als zowel een Nederlands- als een Engelssprekend personage met respectievelijk de stemmen van Wim T. Schippers en Jim Henson.
In 1984 start de KRO met een poppenserie, eveneens een Jim Henson-productie, met als titel De Freggels, een volkje dat onder de grond in een grot woont. Deze serie wordt in het Nederlands nagesynchroniseerd.
In 1988 zendt de KRO gedurende één seizoen de poppenserie Pimmetje Panda uit, bestaande uit 34 afleveringen. De serie gaat over een pandabeer die verhaaltjes vertelt over dieren in het bos die worden bedreigd door een zekere meneer Driedekker, een grote milieu-verontreiniger en een gevaar voor het bos. Het is een productie van Ton Hasebos die ook al bekend is van de poppenseries Kabouter Kandelaar (VPRO), Rosco leest voor (TROS) en Ik zag twee beren (AVRO).
tekst: mvdwstrips.nl
Zie vorige pagina.