De Familie Fortuin
Auteur
Tekst: Ruud Straatman (vanaf deel 4 Peter de Wit)
Tekeningen: Peter de Wit
Start-Einde
Start: 1988
Einde: 1997
Uitgeverij
Oberon BV - Haarlem
Big Balloon - Heemstede
Externe link
- Ruud Straatman op Lambiek (stripgeschiedenis, gearchiveerd 31 januari 2023) (met o.a. een afbeelding van De avonduren van Aloysius Frispeer)
- Ruud Straatman op Lambiek (Comiclopedia) en (met o.a. een afbeelding van De avonduren van Aloysius Frispeer)
- Peter de Wit op Lambiek (stripgeschiedenis, gearchiveerd 26 november 2022)
- Peter de Wit op Lambiek (Comiclopedia) en
- De avonduren van Aloysius Frispeer op Facebook
De Familie Fortuin, Nederlandse stripreeks bestaande uit afleveringen van twee pagina's over een asociale familie en hun nette buurman. De eerste 115 afleveringen (deel 1 t/m 3) zijn geschreven door Ruud Straatman. Vanaf de volgende aflevering verdwijnt de buurman uit de serie en neemt tekenaar Peter de Wit ook de teksten voor zijn rekening. De strip wordt vanaf 1985 voorgepubliceerd in Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Stripblad. Ook verschijnen er in 1988 afleveringen op herhaling in het Wordt Vervolgd Clubblad van de AVRO en Por Dios, het stripblad van Uitgeverij Don Lawrence Collection.
De strip gaat over een asociale familie met de naam Fortuin die vanaf de eerste aflevering een nieuwe buurman krijgt in het naastgelegen leegstaande huis.
De familie bestaat uit pa, moe en een stel kinderen (de hoeveelheid wisselt per aflevering). De buurman heet Aloysius Frispeer, is gelovig, getuige zijn voorliefde voor het radioprogramma "De Muzikale Fruitmand", maar ook goedgelovig als het gaat om de mooipraterij van zijn buurman Fortuin. Hij komt als ambtenaar langs om de stroom in het leegstaande huis naast Fortuin af te sluiten, maar Fortuin krijgt het voor elkaar hem daar te huisvesten en zijn oude huis voor tien jaar te verhuren, waarbij zijn oude meubels worden verkocht. Vanaf dat moment moet hij de oplichterspraktijken van Fortuin dagelijks laten welgevallen en hoewel Frispeer bekend staat als zwaarreligieus, laat hij met regelmaat zijn gelovige inslag even vallen om een stevig potje te staan vloeken. Door Fortuin wordt hij vaak Frismans, Pismans, Pisveer, Flitsbeer o.i.d. genoemd. Hij heeft een zoontje met de naam Dirk-Jan die vaak slachtoffer is van de daden van de zoontjes van Fortuin.
Sommige bijfiguren zijn afgeleid van bestaande personen, zoals meester van Die die een grote gelijkenis vertoont met Jan van Die - de scenarist van Sjors & Sjimmie. Aangezien Jan van Die de bedenker en initiator is van de strip, mag hij als beloning meespelen in enkele afleveringen. Meester van Die is altijd slachtoffer van de zoontjes Fortuin, die er niet voor terugdeinzen de school met meester en al te laten ontploffen.
Een andere figuur is een zekere Harry Rotsnor, die is afgeleid van Peter van Leersum, die tijdens het lanceren en voorpublicatie van de strip de hoofdredacteur van Eppo Wordt Vervolgd is. In eerdere afleveringen doet hij nog in gastrollen mee (in afl. 69 een burger van goede komaf onder zijn eigen naam). Eenmaal als Rotsnor houdt hij zich bezig met allerlei louche praktijken en aan zijn snor hangt (letterlijk) een prijskaartje.
Als Peter de Wit de strip na de 115de aflevering alleen vervolgt, betekent dat ook het einde van de figuur Frispeer. Het blijkt dat het Frispeer-personage een duidelijke inbreng is van Ruud Straatman, aangezien deze vele jaren later door Straatman in een eigen strip ten tonele wordt gevoerd. Deze strip met de naam De avonduren van Aloysius Frispeer wordt voorgepubliceerd in het digitale stripblad Knocky Magazine en er zijn ook afleveringen te vinden via facebook.
tekst: mvdwstrips.nl
Reguliere reeks
- 1 - 21 vrolijke verhalen (1988)
- 2 - Burengerucht (1990)
- 3 - Uitverkoop (1991)
- 4 - Hé hé! (1992)
- 5 - Mooie bene (1995)
- 6 - Doe nou es gezellig (1996)
- 7 - Balletje trappe (1997)