ad Kanaal 13

Auteur
Jan van Die
Gerard Leever


Start-Einde
Start: 1985
Einde: 1986

Uitgeverij
Uitgeverij Divo - Zoetermeer

Externe link

Kanaal 13, Nederlandse stripreeks van 1985 t/m 1986 over een televisiestation dat zich probeert te meten met de grote omroepen in Hilversum, maar wat meestal niet lukt.
De strip wordt vanaf het najaar van 1985 voorgepubliceerd in Eppo Wordt Vervolgd, maar staat los van de NCRV-televisieserie met dezelfde naam die in 1985 juist ten einde komt. De cast van het station bestaat uit de directeur, juffrouw Leontien - de secretaresse, Steven Speelheuvel - de regiseur, twee glazenwassers die bij het station worden ingelijfd en de nieuwslezer Fred Teiltje (deze naam - een parodie op Fred Emmer die in 1985 als nieuwslezer werkzaam is - is ook al eerder gebruikt in een aflevering van Sjors & Sjimmie).
Wegens bezuinigingen moet hoofdredacteur Peter van Leersum van Eppo Wordt Vervolgd een aantal strips schrappen, waarbij hij moet kiezen tussen De Familie Fortuin en Kanaal 13, waarbij uiteindelijk laatstgenoemde het loodje moet leggen. Ook zouden conflicten over censuur-ingrepen een rol spelen.
Er verschijnt in 1987 nog wel een album met alle afleveringen, waarin ook een verhaal wordt gepubliceerd (in zwart/wit) dat eerder door Eppo Wordt Vervolgd is geweigerd. In 2010 verschijnt er een digitale uitgave voor de iPad, maar Apple doet moeilijk over de borsten van juffrouw Leontien. Er dient dus ook een gekuiste versie te komen. Alleen voor lezers van 12 jaar of ouder is de "borsten"-versie beschikbaar.
tekst: mvdwstrips.nl

Censuur op je iPhone
(...) Een lumineus idee om een papieren medium te laten meegaan met zijn tijd, maar helemaal zonder slag of stoot gaat het toch niet, zo blijkt. Want toen Divo ook een digitaal stripalbum van de humorstrip Kanaal 13 via Apple wilde aanbieden, keurde het Amerikaanse bedrijf tot twee keer toe de voorkant af, omdat die 'te seksistisch' zou zijn. De humorstrip over een kleinschalige tv-omroep van Gerard Leever en Jan van Die werd om die reden in 1986 ook al uit Eppo Wordt Vervolgd gemikt. Ondanks de modernisering is er in die kwart eeuw dus nog niet veel veranderd. (...)
Uit: Zozolala 175, december 2010 / januari 2011 (Hans van Soest)

Reguliere reeks
  • Kanaal 13
    Ook verschen in iPad-formaat.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.