ad Roel en zijn beestenboel

Auteur
Gerrit de Jager (1980 - 1996)
Wim Stevenhagen (1980 - 1985)


Start-Einde eerste reeks
Start: 1980
Einde: 1986

Start-Einde tweede reeks
Start: 1986
Einde: 1996

Uitgeverij
Het Spectrum - Utrecht/Antwerpen
Espee - Amsterdam
Dupuis - Brussel
Big Balloon - Heemstede

Externe link

Roel en zijn beestenboel, Nederlandse stripreeks van 1980 t/m 1986 (eerste reeks) en van 1985 t/m 1996 (tweede reeks) over de jongen Roel die met zijn beestenboel van de boerderij naar de stad verhuist en daar zijn beestenboel leert om zich als mensen te gedragen. De beesten die hij met zich meebrengt zijn Emmy Koe, Ben Big, Henny de Kip, Ronald de Eend en Bokkie. Vooral die laatste is een personage waar Roel steeds op moet letten, omdat Bokkie iemand is die de situatie nogal eens uit de hand dreigt te laten lopen. De overige beesten worden in de strip zelden bij naam genoemd - sommige namen komen pas in de tweede reeks voor het eerst voor. De verhalen spelen zich in de eerste drie delen voornamelijk af in en rond de flat waar de groep woonachtig is. In het vierde deel lijden de hoofdrolspelers schipbreuk en proberen ze thuis te komen.
De eerste reeks wordt voorgepubliceerd in het jeugblad Jippo van uitgeverij Malmberg. In het tweede seizoen ontmoet Bokkie iemand die hij nog van de boerderij kent, namelijk de zwijgzame Jan-Willem, een jongen met verborgen talenten. Uit dit personage ontstaat in het najaar van 1982 de spin-off Jan-Willem weet raad, een problemenhoekje in stripvorm voor lezers van de Jippo. Deze kunnen hun problemen in een brief schrijven en opsturen, waarop Jan-Willem deze problemen gaat oplossen. Aangezien Jan-Willem altijd zwijgt, wordt hij hierin bijgestaan door Bokkie en het is hij dan ook die in de praktijk alle problemen behandelt.
In één aflevering is er een kruisverbinding met de strip Erik en Opa van Patty Klein en Jan van Haasteren. Erik en Opa gooien met een partijtje voetbal de ruit in van de flat van Roel en zijn beestenboel en Bokkie en Jan-Willem doen dat bij de woning van Erik's ouders.
In 1984 neemt Gerrit de Jager de strip mee naar Robbedoes en begint in de verhaallijn overnieuw, dus wederom een verhuizing van de boerderij naar de stad. Hieruit volgt dat de eerste en tweede reeksen los van elkaar staan. Het personage Jan-Willem keert in de tweede reeks niet meer terug. Na ongeveer één jaar verlaat de groep de flat en gaan ze een huis huren waarin ze een vegetarisch restaurant gaan runnen (de dieren willen geen vlees op het menu). In eerste instantie wordt de strip voorgepubliceerd in Robbedoes, maar na enkele jaren gaat de voorpublicatie over naar Sjors & Sjimmie Stripblad, terwijl de albums nog een tijdje bij Dupuis blijven verschijnen. Alleen het laatste deel wordt uitgegeven door Big Balloon.
Gaandeweg wordt Bokkie steeds meer de centrale figuur binnen de strip (ook in de eerste reeks was dat al gaande) en krijgt dan ook een eigen spin-off met de titel Bokkies voor Bokkies, waarvan de verhalen voorgepubliceerd worden in de programmabladen van de KRO.
tekst: mvdwstrips.nl

Reguliere eerste reeks
 • 1 - Roel en zijn beestenboel (1981)
 • 2 - Schieten bokken (1982)
 • 3 - Knoeiboel (1983)
 • 4 - Kouwe drukte (1984)
  Opmerking: Het schip MS Fabiola waar onze vrienden zich als verstekelingen bevinden schijnt twee kapiteins te hebben.
 • 5 - Kattebakken (voorpublicatie 1983/1984)
  Niet in album verschenen, alleen voorpublicatie in Jippo, laatste werk van duo Prutswerk (De Jager en Stevenhagen samen). Dit avontuur waarin Bokkie op de kat van de buurman moet passen speelt zich af in en rond de flat waar Roel en zijn beestenboel wonen. Er is wel een hertekende versie in albumvorm van de tweede reeks verschenen die zich afspeelt in en rond het vegetarische restaurant.
 • 6 - Kattebakken, vervolg (voorpublicatie 1984/1985)
  Niet in album verschenen, alleen voorpublicatie in Jippo, eerste solowerk van Gerrit de Jager. Roel en zijn beestenboel proberen de kat bij de buurman te brengen die op vakantie is. Dit avontuur vormt een kruisverbinding met de strip Het Scheepsjournaal van de Eureka, het logboek van een uitvinder ter zee, door professor Luypaerdt van Paul Bodoni, die eveneens in de Jippo wordt voorgepubliceerd.

Reguliere tweede reeks
 • 0 - Absoluut verboden (1987)
  De beste afleveringen van de "flat"-avonturen zijn in dit deel verschijnen. Voor de overige afleveringen raadplege men de voorpublicaties in de Robbedoes uit ca. 1984/1985.
 • 1 - Inclusief bediening (1986)
 • 2 - Kattebakken (1987)
 • 3 - Fast food (1989)
 • 4 - TGV (1991)
 • 5 - Smakelijk eten (1991)
 • 6 - 7 Bokkies (1992)
 • 7 - Incognito (1993)
 • 8 - Onbespoten (1994)
 • 9 - Crisis! (1995)
 • 10 - De wolf en de 7 bokkies (1996)

Bokkies voor Bokkies
 • 1 - Van niets op één (1998)

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.