Strips S

Zie vorige pagina.

Suske en Wiske
Willy Vandersteen
Paul Geerts
e.a.
Suske en Wiske, Belgische stripreeks vanaf 1946 over een jeugdig duo, aangevuld met 3 volwassen personages die allerlei avonturen beleven. De strip begint als Rikki en Wiske, waarbij Rikki de oudere broer is van Wiske en Sidonia (die dan nog Sidonie heet) de tante van het tweetal. In het tweede verhaal wordt Rikki vervangen door Suske, die voortaan in de strip zal blijven. In de volgende verhalen doen Lambik en Jerom hun intrede waarop het vijftal compleet is. Voorpublicatie vindt plaats in diverse kranten zoals De Standaard, het tijdschrift TV-Express en ook nog een tijdje Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Stripblad.
Naarmate Suske en Wiske populairder wordt, worden de Vlaamse invloeden in de strip weggewerkt. Een belangrijke reden hiervoor is dat de oplage in Nederland groter is dan in België. Aanvankelijk is er een Vlaamse en een Nederlandse albumreeks voor Suske en Wiske (eerst ongekleurd, vanaf 1959 in tweekleurendruk), beiden met een kenmerkende rode omslag, maar vanaf 1964 worden de twee reeksen samengevoegd in een eveneens roodkleurige gelijkvormige reeks, waarbij vanaf dat moment de nummering van de Vlaamse reeks wordt aangehouden. In het verhaal De Nerveuze Nerviërs geeft tante Sidonia tijdens een picknick dan ook aan dat er nog alleen ABN zal worden gesproken en dat zij Sidonia i.p.v. Sidonie wenst te worden genoemd. Deze gelijkvormige reeks die op dat moment wordt uitgegeven als albums in tweekleurendruk komt in 1966 met albumnr. 66 De dulle griet ten einde, waarop er wordt overgegaan op een vierkleurenreeks - ook weer met een rode omslag en beginnend met nr. 67. Vanaf dat moment worden alle albums heruitgegeven in deze reeks onder een nieuw nummer, terwijl tussendoor ook nieuwe albums in deze reeks verschijnen. In 1975 is de heruitgave van de oude albums ten einde en verschijnen er alleen nog maar nieuwe verhalen.
In 1948 gaat Vandersteen op verzoek van Hergé, de tekenaar van Kuifje, Suske en Wiske-verhalen voor het weekblad Kuifje maken. Hergé wenst echter wel een minder volks karakter van de strip, daarom worden zowel stijl in tekeningen als plots aangepast. Bovendien worden Jerom en tante Sidonia uit deze reeks geschreven. De publieke opinie is echter dat Vandersteen zijn beste werk voor het weekblad Kuifje heeft gemaakt. De meeste verhalen verschijnen in eerste instantie in een afgebakende reeks albums met een blauwe omslag.
Tot 1971 worden de verhalen geschreven en getekend door de Vlaamse stripauteur Willy Vandersteen alleen, waarbij dan al Paul Geerts medewerker is op de achtergrond. In 1971 tekent Geerts zijn eerste verhaal: De gekke gokker. Ook Vandersteen blijft nog Suske en Wiske-verhalen maken, maar dat wordt gaandeweg afgebouwd, ook al omdat hij zich op andere series wil richten, zoals Robert en Bertrand en De Geuzen. Zijn laatste Suske en Wiske-verhaal is De wervelende waterzak uit 1988. In 1990 komt hij te overlijden.
In 1988 wordt een nieuwe kracht in de persoon van Marc Verhaegen aan Studio Vandersteen toegevoegd. Hij zal in de loop der tijd enkele verhalen voor Suske en Wiske schrijven en tekenen, waarvan De krakende carcas uit 1992 de eerste is; in 1999 wordt hij de nieuwe hoofdtekenaar. In 2005 volgt er een conflict met de erfgenamen, vanwege een onderwerpkeuze van Verhaegen voor de Suske en Wiske-strip aangaande de Tweede Wereldoorlog. Dit resulteert in het ontslag van Verhaegen, waarop de strip wordt overgenomen door Luc Morjaeu en Peter Van Gucht.
tekst: mvdwstrips.nl
Zie hier verder.
Suske en Wiske Familiestripboek
Willy Vandersteen
Paul Geerts
e.a.
Suske en Wiske Familiestripboek, Belgische verzamelstripreeks van 1987 t/m 2002 met allerlei verhalen van Suske en Wiske en andere vnl. Vlaamse striphelden. De delen worden uitgeven met een gemiddelde verschijningsfrequentie van een jaar. De reeks kent ook nog een spin-off in 1998 met het Lambik Familiestripboek. In 2014 verschijnt er nog een album onder de titel Suske en Wiske Familieboek.
tekst: mvdwstrips.nl
Zie hier verder.
Suske en Wiske Vakantieboek
Willy Vandersteen
Paul Geerts
e.a.
Suske en Wiske Vakantieboek, Belgische verzamelstripreeks van 1973 t/m 1980 met korte verhalen van Suske en Wiske en Jerom. Van die laatste geen verhalen uit bestaande albums, maar vertalingen uit de Duitse strip Wastl. De overige pagina's worden ingevuld met puzzels en spelletjes. De delen worden uitgeven met een verschijningsfrequentie van een jaar. De albums zijn voorzien van een harde kaft en de kleur van de omslag is steeds een andere.
tekst: mvdwstrips.nl
Zie hier verder.
Suske en Wiske Winterboek
Willy Vandersteen
Paul Geerts
e.a.
Suske en Wiske Winterboek, Belgische verzamelstripreeks van 1973 t/m 1984 met korte verhalen van Suske en Wiske en Jerom. Van die laatste geen verhalen uit bestaande albums, maar vertalingen uit de Duitse strip Wastl. De overige pagina's worden ingevuld met puzzels en spelletjes. De delen worden uitgeven met een verschijningsfrequentie van een jaar. De albums zijn voorzien van een harde kaft en de kleur van de omslag is steeds een andere. Aangezien de reeks minder goed loopt dan de zomerreeks, verschijnen er na 1974 geen winterboeken meer.
tekst: mvdwstrips.nl
Zie hier verder.
Swamp Thing
Floris Oudshoorn
Swamp Thing, Nederlandse stripreeks vanaf 2006 over een witte krokodilachtige. Voorpublicatie vindt plaats in Het Parool, Jippo (tweede reeks), Veronica Magazine en Stripnieuws.
tekst: mvdwstrips.nl
Zie hier verder.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.