ad Sjef van Oekel

Auteur
Wim T. Schippers (scenario)
Theo van den Boogaard (tekeningen)


Start-Einde
Start: 1980
Einde: 1994

Uitgeverij
Paul Rijperman - Den Haag
Oberon B.V. - Haarlem
Big Balloon - Heemstede

Externe link

Sjef van Oekel, Nederlandse stripreeks van 1980 t/m 1994 rondom het personage Sjef van Oekel dat is ontstaan in een televisie-uitzending van de Fred Haché-show en populair is geworden in zijn eigen programma Van Oekel's Discohoek. De verhalen worden dan ook door televisiemaker en Fred Haché-bedenker Wim T. Schippers geschreven en getekend in klare-lijn-stijl door Theo van den Boogaard. Net als in de televisieprogramma's is het strippersonage Sjef van Oekel gemodelleerd naar de voormalige operazanger Dolf Brouwers. De strip ademt ongeveer dezelfde sfeer uit als het TV-werk van Wim T. Schippers, namelijk chaotisch, bizar en eigenaardige plotwendingen. Ook menige seksuitspattingen, uitgeoefend door de personages rondom Van Oekel, is de strip niet vreemd. De strip wordt voorgepubliceerd in Nieuwe Revu en vanaf het najaar van 1985 is Van Oekel ook te zien in Eppo Wordt Vervolgd op de achterpagina. Het betreft hier, gezien het jeugdige lezerspubliek van het stripblad, dan de wat bravere afleveringen.
Er verschijnt in eerste instantie in 1980 een album bij uitgeverij Paul Rijperman in Den Haag met verhalen die vier jaar eerder in de Nieuwe Revu zijn verschenen. De tekenstijl van Van den Boogaard is hier meer karikaturaal dan de klare-lijn-stijl die in de latere verhalen wordt gehanteerd. Aangezien het album aanslaat verschijnt de strip ook in Duitsland en Frankrijk. Twee jaar later gaan de rechten van de albums over naar uitgeverij Oberon in Haarlem. Het album dat in eerste instantie bij Rijperman verschijnt, wordt in 1986 door Oberon nogmaals als nulnummer uitgegeven met een andere omslag met daarin toegevoegd een interview met de auteurs en extra cartoons. De laatste twee albums verschijnen bij Big Balloon.
Aangezien Dolf Brouwers niets aan de strips verdient, spant hij in 1989 een proces aan tegen de auteurs, ook omdat hij in de strip niet altijd even aardig wordt afgebeeld. In 1991 beslist de rechter dat Brouwers niet in obscene houdingen mag worden afgebeeld en het jaar daarop komt er een schikking over de financiële vergoeding. In 1994 verschijnt het laatste album, waarop drie jaar later Dolf Brouwers komt te overlijden. Er verschijnt in 2010 een integrale reeks die uit twee delen bestaat.
tekst: mvdwstrips.nl

(...) Tegen een kleine vergoeding heb ik in boekwinkels honderden handtekeningen in die albums gezet. Samen met Wim en Theo was ik zelfs drie dagen in Parijs om de Franse versie te lanceren.
In Parijs begon me al iets te dagen. Ik kreeg uiteraard de reis- en verblijfkosten vergoed, maar verder niets. Nee Dolf, zeiden ze dan, je zit toch gratis in een prachtig hotel?
Het zat me niet lekker. In 1982 werden de rechten op de stripboeken overgenomen door uitgeverij Oberon. Voor het eerste boek in die nieuwe serie (Sjef van Oekel draaft door) ging ik nog met Theo en Wim op de foto. Terwijl de jongens in de camera keken, stond ik er met een bozig hoofd bij. Theo had een gedachtenwolkje getekend en Wim vulde dat in met de tekst: "Potverdomme! Ze hebben d'r wel flink wat bij gefantaseerd! Als ik daar maar geen last mee krijg!!!"
De echte last kwam al gauw. Ik bleek geen cent te ontvangen van de verkoop van al die boeken. "Mijn Van Oekel is echt niet alleen op Dolf Brouwers gebaseerd," zei Theo tegen het blad Oor - en Wim voegde eraan toe: "Het is een verzonnen personage dat door Dolf Brouwers als acteur is ingevuld onder regie van mij. Al die verhalen die ik bedenk, bedenk ik totaal onafhankelijk van hem en Theo tekent dat dan."
Het deed me verdriet dat te lezen. Natuurlijk zijn de teksten van Wim, dat heb ik nooit ontkend. Maar er zit wel degelijk ook iets van mij in. We hebben van elkaar geleerd. En de gebaren zijn van mij. De figuur die Theo tekent, dat ben ik. Hoe is het mogelijk dat te ontkennen?
Ik heb een paar albums thuis en ik zou er graag trots op zijn. Maar ik ben het niet. Het is een nare zaak.
Uit: Dolf Brouwers, dat ben ik dus - Henk van Gelder - Uitgeverij BZZTôH - ISBN 90-6291-217-6
Reguliere reeks
  • 0 - Sjef van Oekel in de bocht (1980)
  • 1 - Sjef van Oekel draaft door (1982)
  • 2 - Sjef van Oekel zoekt het hogerop (1983)
  • 3 - Sjef van Oekel raakt op drift (1985)
  • 4 - Sjef van Oekel bijt van zich af (1987)
  • 5 - Sjef van Oekel breekt door (1990)
  • 6 - Sjef van Oekel slaat terug (1994)

Integraal (omnibus)
  • 1 - Ik word niet goed (2010)
  • 2 - Wordt het toch nog gezellig (2011)

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.