Tekenfilms A

Als je begrijpt wat ik bedoel Als je begrijpt wat ik bedoel, Nederlandse avondvullende tekenfilm uit 1983 onder supervisie van Marten Toonder en filmproducent Rob Houwer. De titel is gebaseerd op een door heer Olivier B. Bommel veel gebezigde uitspraak. De film is een bewerking van de Bommel-krantenstrips De Zwelbast en Het monster-ei en we zien hierin de bekende figuren heer Bommel, Tom Poes en de bediende Joost aangevuld met andere Toonder-personages figureren. Voordat de film in de bioscoop verschijnt, zien we op televisie bij de publieke omroep VOO op bepaalde tijden "trailer"-materiaal van enkele seconden voorbijkomen. De productie, uitgevoerd door Rob Houwer en Toonder Studio's heeft meer dan twee jaar tijd in beslag genomen. Voor de rolverdeling worden bekende acteurs als Fred Benavente (Bommel), Trudy Libosan (Tom Poes), Luc Lutz (Joost), Joan Remmelts (Bulle Bas), Wil van Selst (O. Fanth Mzn), Tonny Huurdeman (Annemarie Doddel) en Lo van Hensbergen (burgemeester Dickerdack) aangetrokken. De muziek wordt verzorgd door een orkest onder leiding van Herman Schoonderwalt en Gildo del Mistro. De twee liedjes in de film zijn geschreven door Harrie Geelen. Scenario, storyboard en regie is in handen van Bjørn Frank Jensen, Bert Kroon en Harrie Geelen.
De film is verschen op VHS-video en in 2005 op DVD en bovendien is er bij Standaard Uitgeverij/Scriptoria eveneens in 1983 een boekuitgave verschenen onder de titel Bommelfilmboek, een bewerking van Eiso Toonder. Opmerkelijk is dat in dat boek het verhaal van de film wordt verteld in de tegenwoordige tijd in tegenstelling tot in de krantenstrips van Toonder waar altijd de verleden tijd wordt gehanteerd. Verder verschijnt er nog een langspeelplaat onder de titel Bommelplaat met daarop fragmenten uit de film als hoorspel met daaraan toegevoegd een alwetende verteller in de persoon van KRO-omroeper Hans van Willigenburg. Op televisie wordt de film gedurende een aantal jaren door de VOO tijdens kerst op televisie vertoond.
Het verhaal gaat over een ei dat een zwelbast tijdens slecht weer in de tuin van heer Bommel achterlaat. Door een toevalstreffer komt het ei uit in het bijzijn van heer Bommel, waardoor het wezentje denkt dat Bommel zijn vader is. Alles gaat goed, totdat de kleine zwelbast bij het in bad stoppen een woede-aanval krijgt en enorm begint te groeien.
tekst: mvdwstrips.nl
Andy Panda Andy Panda, reeks Amerikaanse bioscooptekenfilms van 1939 t/m 1949 over een pandabeer bedacht door Walter Lantz. Na zijn laatste optreden in maart 1949 krijgt Lantz een telefoontje van Walt Disney met het verzoek te stoppen met het figuurtje omdat hij zich teveel gedraagt als Mickey Mouse. Het pandabeerje wordt daarop vervangen door Chilly Willy.
In Nederland geniet Andy Panda als cartoonfiguur enige bekendheid doordat er enkele tekenfilms van hem te zien zijn in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd. Als stripfiguur is Andy Panda veelal te zien in de albums en tijdschriften van Woody Woodpecker. Hierin beleeft hij samen met Charlie Chicken (Kareltje Kip) avonturen.
tekst: mvdwstrips.nl
The Ant and The Aardvark The Ant and The Aardvark, reeks Amerikaanse tekenfilms van 1969 t/m 1971 over een miereneter die pogingen doet om een mier genaamd Charlie te vangen. In vergelijking tot bijvoorbeeld de serie tekenfilms over Road Runner en Wile E. Coyote wordt er in deze serie meer gepraat dan achtervolgd. Beide stemmen worden vertolkt door John Byner die voor de miereneter comediant Jackie Mason als voorbeeld heeft en voor de mier Dean Martin. De cartoons worden geproduceerd door DePatie-Freleng Enterprises (DFE) en zijn oorspronkelijk bedoeld als bioscoopfilms. Voor televsie-uitzendingen, als onderdeel van het programma van The New Pink Panther Show, wordt er een lachband onder de afleveringen geplaatst. In 1984 zijn er afleveringen van The New Pink Panther Show met daarin The Ant and The Aardvark bij de NCRV op Nederland 1 te bekijken.
Zie verder:
The Ant and the Aardvark
tekst: mvdwstrips.nl
Arthur! Arthur! and the Square Knights of the Round Table is een Australische reeks van 36 televisietekenfilms van 1966 t/m 1969 gevat in 12 afleveringen, waarbij het verhaal van koning Arthur en ridder Lancelot wordt verteld. Hij wordt hierin dwarsgezeten door de fee Morgana die het zwaard Excalibur wil bemachtigen. Ze wordt hierin terzijde gestaan door de Zwarte Ridder. Van 1982 t/m 1984 worden er enkele tekenfilms in een Nederlandse nagsynchroniseerde versie uitgezonden via de programma's Kinderbios (woensdagmiddag, één keer per 5 weken) en Minibios (vaak zaterdagavond) van de AVRO. De stem van Arthur wordt hierbij vertolkt door Sacco van der Made of Lo van Hensbergen.
Zie verder:
Arthur! and the Square Knights of the Round Table
tekst: mvdwstrips.nl
Atom Ant Atom Ant, mier die zijn opwachting maakt in een reeks Amerikaanse (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 als onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show, met als overige onderdelen Hillbilly Bears, Precious Pupp, Secret Squirrel, Squiddly Diddly en Winsome Witch. Het is een mier met superkrachten die het onrecht bestrijdt. Van Atom Ant is er ooit een VHS-videoband voor verhuur uitgegeven met daarop een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie van de tekenfilm.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
tekst: mvdwstrips.nl
Augie Doggie Augie Doggie and Doggie Daddy is een Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilmpjes van 1959 t/m 1962 over een hondje dat samen met zijn vader samen in een huis woont en allerlei avonturen beleeft. Het is onderdeel van The Quick Draw McGraw Show, waarin ook Quick Draw McGraw en Snooper & Blabber te zien zijn. De stem van Augie Doggie is van Daws Butler, die van Doggie Daddy is van Doug Young. Op de Nederlandse Antillen is Augie Doggie in 1966 op TeleAruba en TeleCuracao te zien. Augie Doggie is in Nederland in die tijd bekend onder de naam Moppie en onder die naam is hij soms te vinden in het maandelijkse tijdschrift van De Flintstones.
tekst: mvdwstrips.nl
Avery, Fred Zie bij Avery, Tex.
Avery, Tex Tex Avery, Amerikaanse animator (geboren als Fredrick Bean Avery, 26 februari 1908 - 26 augustus 1980) die bekend is geworden met zijn eigenzinnige wijze van regie van bioscooptekenfilmpjes. Zijn filmpjes - vooral die bij MGM - staan namelijk bekend om het snelle tempo van grappen. Hij begint zijn carrière bij Walter Lantz, maar zijn grote doorbraak komt als hij bij Warner Bros. een reeks Looney Tunes/Merrie Melodies-cartoons mag regisseren. Eén van zijn wapenfeiten is daar de regie van het eerste Bugs Bunny-filmpje met een achtervolgende Elmer Fudd. Tijdens het maken van de cartoon The Heckling Hare in 1941 komt Avery in conflict met producent Leon Schlesinger over het verhaal in de film. Avery moet het onderspit delven en verlaat naar aanleiding van dit incident Warner Bros. waarop hij onderdak vindt bij MGM. Hier maakt hij een serie tekenfilms die door de publieke opinie als zijn beste werk wordt beschouwd. Hij introduceert hier figuren zoals George & Junior, Screwball Squirrel en de slome hond Droopy. Behalve dat deze figuren in Nederland bekend zijn van de bioscoop, is met name het figuurtje Droopy vanaf het najaar van 1983 bekend van zijn optredens in het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd. Ook de VARA op Nederland 1 zendt in 1988 nog een serie Tex Avery-filmpjes uit.
In 1954 verlaat Avery MGM om bij Walter Lantz terug te keren, alwaar hij nog vier tekenfilmpjes maakt. Daarna gaat hij voor de reclame-wereld werken. Zijn laatste bijdrage aan een tekenfilmreeks is de televisieproductie The Kwicky Koala Show in 1980. Tijdens de productie komt hij te overlijden.
Link: Zelfs het eekhoorntje is verknipt - Het Parool, 24 augustus 1993
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.