Arthur! and the Square Knights of the Round Table

Externe link

terug

De tekenfilmserie Arthur! and the Square Knights of the Round Table is geregisseerd door de uit Zagreb (Kroatië) afkomstige Zoran Janjic, die in 1972 nog hoofd van de Australische afdeling van Hanna-Barbera zou worden. Tekstschrijvers zijn de Australiër Alex Buzo en de Britse komiek Rod Hull, die we ook kennen van zijn optredens met zijn handpop Emu (o.a. op de Duitse televisie bij Rudi Carell en op de Nederlandse televisie bij Ron Brandsteder). De stem van Arthur is John Meillon, die in 1986 wereldberoemd zou worden als de "mentor" van Crocodile Dundee in de gelijknamige film met Paul Hogan. In de serie komen verder dezelfde figuren voor die ook bekend zijn van de legende van koning Arthur. We zien dus ook in deze tekenfilmserie o.a. Lancelot, Merlijn en draken opduiken. Het opvallende aan Lancelot is dat hij met een aangedikte s-klank spreekt en zodoende Arthur vaak aanspreekt met "sssssire."
Op de Australische televisie wordt de serie t/m 1975 in zwart-wit uitgezonden, omdat in Australië pas vanaf dat jaar kleurentelevisie wordt ingevoerd. Ook uitzending in andere landen laat niet lang op zich wachten. Drie jaar na de Australische première wordt de serie reeds verkocht aan het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Op de Australische televisie ABC-TV wordt de serie gedurende de jaren zeventig regelmatig herhaald. Uitzending in andere landen, waaronder Nederland, volgt, waarbij opgemerkt dient te worden dat voor de Franstalige versie voor TF1 de originele muziek van Clare Bail is vervangen.

Vierkante ridders

Arthur! en de vierkante ridders van de ronde tafel is de letterlijke Nederlandse vertaling van de titel van deze serie. Alleen onder deze titel wordt de serie niet in Nederland uitgezonden. Koning Arthur en Ridder Lancelot, zoals de serie in het Nederlands heet, is vanaf 28 oktober 1981 één keer in de vijf weken op de woensdagmiddag op Nederland 1 te bekijken in het matinee-programma Kinderbios van de AVRO. In 1983 verdwijnt Arthur even van de buis om in 1984 terug te komen, zowel in de Kinderbios als in de verkorte spin-off Minibios. Zoals voor alle Kinderbios-programma's geldt, wordt ook deze serie in het Nederlands nagesynchroniseerd, waarbij meestal de bekende acteur Sacco van der Made de stem van de titelheld vervult. Ridder Lancelot (met zijn kenmerkende "ssss...sire") wordt ingesproken door acteur Hein Boele. Aangezien men bij Ring Workshop (het bedrijf dat de nasynchronisatie verzorgt) wel eens aan de stemmencast wil rommelen, hebben we ook nog minstens één aflevering gevonden waarin Lo van Hensbergen de rol van koning Arthur vertolkt.

De legende van koning Arthur

Een aardige, waarschijnlijk toevallige, bijeenkomstigheid is dat vanaf 26 november 1981 bij de KRO op Nederland 2 de vierdelige serie The Legend of King Arthur uit 1979 met Andrew Burt in de hoofdrol te zien is. We zien in die tijd dus koning Arthur in twee gedaanten, namelijk als held in een dramaserie (op Nederland 2) en als tekenfilmfiguurtje (op Nederland 1).

Hieronder een tabel van de episodes van Arthur! and the Square Knights of the Round Table. Daar waar mogelijk ook wat informatie over de Nederlandse nasynchronisatie. Met dank aan alle youtubers die de desbetreffende Nederlandse uitzendingen online hebben gezet.

Titel Episode, serie, regisseur
Octopus
Would You Believe, A Beanstalk?
Which Wizard Versus What Witch
Episode 1, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
There's An Elephant at the Drawbridge
A Nice Knight for a Wedding
Paris Picnic
Episode 2, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
It's the Only Kingdom I've Got
Old Moody
I'll See If I'm There
Episode 3, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
The Inn
Seventeen Going on Seventy
Will the Real Arthur Please Stand Up
Episode 4, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
The Genie Who Came to Dinner
No Laugh Olaf
Some Maidens Just Aren't Fair
Episode 5, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
Nederlandse versie van No Laugh Olaf met Lo van Hensbergen in de titelrol, uitzending: 2 oktober 1982 in AVRO's Minibios
New Armour for the King
Smile, Smile, Smile
That's What I Call Music
Episode 6, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
It's the Gift That Counts
King's Champion
Undercover Knight
Episode 7, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
How Do You Like Them Apples
Pink is In
Get Your Wish Here
Episode 8, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
Little Bundle
The Crown Jewels
Mail-Order Bride
Episode 9, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
Nederlandse versie van Little Bundle met Sacco van der Made in de titelrol
The Unicorn of Camelot
Belle of the Ball
While Camelot Sleeps
Episode 10, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
Play Gypsy Play
Be Kind to Dragons
The Search For Guinevere
Episode 11, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
Even Knights Have To Eat
The Wrecker
Assault On Castle Morgana
Episode 12, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
The Instant Legend Episode ???, Arthur! and the Square Knights of the Round Table,
Zoran Janjic
In deze aflevering doet koning Arthur niet mee, Sacco van der Made vertolkt de stem van een graaf. Uitzending: 24 oktober 1984 in AVRO's Minibios
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.