Bereboot seizoen 1977-1978

Externe link

Wie verschillen constateert tussen het decor van de Bereboot bij de AVRO, en dan bijvoorbeeld met name de boot zelf, en die van de NOS in het vorige seizoen, heeft gelijk. Hieraan ligt een conflict tussen de producent en de schrijver ten grondslag met als gevolg dat alle poppen en decorstukken opnieuw moeten worden gemaakt.

Wekelijkse uitzendingen bij de AVRO
Naar aanleiding van een conflict tussen producent Max Appelboom en schrijver Lo Hartog van Banda, gaat laatstgenoemde verder met producent Hans Kortekaas en brengt de serie onder bij de AVRO. Aangezien deze omroep vanaf oktober 1977 zijn vaste uitzenddag op Nederland 2 op zaterdagavond heeft, is de Bereboot dientengevolge één keer per week rond de klok van zeven uur te zien, vlak voor de wekelijkse uitzending van Toppop. Bovendien zijn er op Nederland 1 op zaterdag- en woensdagmiddag - voor elke dag geldt één keer in de vijf weken als de AVRO dan uitzending heeft - ook nog speciale langere afleveringen te zien om half vier. Op de woensdagmiddag is dat in het matineeprogramma De Berebios, waarin naast de Bereboot ook tekenfilms worden uitgezonden van o.a. Baggy Pants, Secret Squirrel, Winsome Witch, Squiddly Diddly, Hong Kong Phooey en The Houndcats. In 1979 verliest de AVRO de rechten op het gebruik van alles wat met de Bereboot heeft te maken en de naam van het matineeprogramma wordt gewijzigd naar Kinderbios.

Guus Hap
Een nieuwe figuur in de Bereboot is de grote vogel Guus Hap die bekend staat als een grote vreetzak. Alles wat Guus opeet is op een later moment terug te vinden in een reuze-ei dat de vogel heeft gelegd. Aangezien Guus dus eieren legt, kunnen we ervan uitgaan dat Guus, ondanks de mannelijke naam, een vrouwtjesvogel is.

Poppen en decorstukken
Omdat Max Appelboom beslag heeft gelegd op alle poppen en decorstukken uit het vorige seizoen der dagelijkse afleveringen bij de NOS, worden deze n.a.v. de oorspronkelijke tekeningen van Rolf Hartog van Banda opnieuw gemaakt. Er zijn verschillen te zien tussen de decorstukken van de NOS enerzijds en de AVRO anderzijds. Zo heeft de AVRO-Bereboot bredere patrijspoorten dan zijn NOS-evenknie. Ook tussen de NOS- en de AVRO-poppen zijn er verschillen waarneembaar.

Herhaling vanaf 1991
Bereboot bij de TROS - Lo Hartog van Banda heeft na een geschil met Max Appelboom de rechten over de Bereboot verkregen. Hij sluit een akkoord met de TROS die vanaf oktober 1991 diverse afleveringen gaat uitzenden. Het betreft hier afleveringen uit zowel het eerste als het tweede seizoen. Diverse afleveringen worden door Lo Hartog van Banda zelf aan elkaar geplakt tot nieuwe episodes die wekelijks door de TROS worden uitgezonden. De eindtune van de dagelijkse NOS-uitzendingen waarin "graag tot morgen" is te horen, wordt vervangen door de tune van het tweede seizoen van de wekelijkse AVRO-uitzendingen.
tekst: mvdwstrips.nl

Afleveringen
Hieronder een lijst met afleveringen uit het tweede seizoen. Qua compleetheid en volgorde der verhaaltjes is onderstaande lijst onder voorbehoud.
tekst: mvdwstrips.nl

De Bereboot komt terug Terwijl iedereen denkt dat de Bereboot uit de vaart is genomen, weet journalist Henkie te melden dat de Bereboot toch weer terugkomt.
Zeg eens A Brilbeer is overspannen en moet door de dokter worden onderzocht.
De vliegende Lollander De bemanning van de Bereboot maakt kennis met de Vliegende Lollander, een grappenmaker die iedreen voor de gek houdt.
Fred de Kei en de vliegende Lollander Fred de Kei wil een zakelijke overeenkomst sluiten met de Vliegende Lollander, maar die heeft daar niet zoveel zin in.
Gapgriep Tante Neel krijgt iemand op bezoek die last heeft van de gapgriep.
De klok Tante Neel krijgt bezoek van het oude jaar.
Het knalding van Knobbel Professor Knobbel heeft een uitvinding gemaakt voor koning Lameslapen, maar de professor weet niet meer waarvoor het is.
Ja Juf Juffrouw Priezelding komt eens kijken hoe het met haar vroegere leerlingen gaat. Ze vraagt aan kapitein Brom om af te varen naar het Domme-Dreumesenland.
Hoedin in de Berebios
Guus Hap
De vliegenmepper Kapitein Brom vertelt het verhaal van de automatische vliegenmepper.
Brilbeer is jarig Kapitein Brom heeft een doos met een taart voor Brilbeer, omdat deze jarig is. Maar ook twee struikrovers hebben belangstelling voor die taart.
Jonkheer Peutjes en de tantes van Hoedin Jonkheer Peutjes plaatst bij Tante Neel een bestelling die met de Bereboot afgeleverd moet worden. Goochelaar Hoedin moet voor het vermaak zorgen. Helaas gaan zijn twee tantes ook mee.
Telefooneiland De telefoon van Tante Neel is verkeerd verbonden. De bemanning van de Bereboot gaat naar Telefooneiland om het euvel te verhelpen.
Het ei van Columbus Fred de Kei wil een schat vinden in het westen. Wat hij echter vindt is een reusachtig ei.
Zeg eens A (boerderijversie) We vinden de dokter terug op de boerderij van boer Teun en tante Jet.
Guus Hap en de sinterklaascadeautjes Guus Hap heeft de cadeutjes voor sinterklaasavond ingeslikt.
De dropmachine Fred de Kei koopt van professor Knobbel een dropmachine, maar de zakenman heeft geen vergunning om drop te maken.
Simon Spuit Simon Spuit is een brandweerman die alles en iedereen wil blussen, zodra hij ook maar het kleinste vermoeden heeft dat er brand is.
De bloeiende handel van Fred de Kei Fred de Kei handelt in bloemen, maar dat gaat hem niet goed af.
De kaasmachine Professor Knobbel wil een uitvinding aan boer Teun laten zien.
Kerstmis De Bereboot is op weg naar het Zeemanshuis voor het kerstdiner en stoppen onderweg op de rots van Lorrelies.
Vuurwerk Professor Knobbel heeft een vuurwerkmachine gemaakt dat vuurwerk zonder vuurwerk kan maken.
Pannekoeken met verband Kapitein Brom moet een lading pannekoeken afleveren in Hapland, maar Brilbeer heeft last van zijn rug. Op Hapland is er een EHBO-er die Brilbeer wel wil helpen, maar het is de vraag of Brilbeer daar wat aan heeft.
Balloneiland De Bereboot komt aan op Balloneiland om een lading ballonnen te halen. Daar vinden ze een figuur die alle ballonnen wil doorprikken.
Bange beer Kapitein Brom vertelt het verhaal van een bange beer.
Geluidsslurper Voor het zeemanshuis van Tante Neel is er een wegomleiding, waardoor het zo druk is. Bovendien heeft de buurman ook nog zijn radio luid staan. Gelukkig dat professor Knobbel een geluidsslurper heeft gemaakt.
Hier is Jimmy Jimmy Bril brengt een bezoek aan het zeemanshuis. Op dat moment raakt hij zijn stem kwijt.
Carnavalseiland Fred de Kei gaat naar Carnavalseiland om daar zijn artikelen te verkopen.
Pasen Guus Hap heeft alle eieren opgegeten. Zal Tante Neel op tijd haar eieren op tijd krijgen?
Boterberg De dokter constateert dat de veelvraat Dicky Dump aan geeuwhonger lijdt. De enige remedie daartegen is slapen, maar Dicky kan niet slapen van de honger. Daarop gaat hij met de Bereboot naar de boterberg om deze helemaal op te eten.
Schuimplastic Professor Knobbel heeft een superslagroomopklopmachine uitgevondem, maar helaas werkt ie niet naar behoren. Tegelijkertijd wacht Brilbeer op de bestelling van een nieuwe sproeier.
De nieuwe hulpkok (Jonkheer Peutjes en de oliebollenmachine) Jonkheur Peutjes zoekt een onbeschaafde volkse kok om oliebollen voor koning Lameslapen te maken. Als hij Kokkie daarvoor op het oog heeft, is deze zwaar beledigd. Gelukkig heeft Tante Neel ook nog de oliebollenmachine staan.
Keurrobot Professor Knobbel heeft een automatische warenkeurder uitgevonden. Fred de Kei heeft hier belangstelling voor en nadat hij hem heeft gekocht, gaat hij met de Bereboot op reis om diverse waren te keuren.
De boef Een boef reist met de Bereboot naar Domme-Dreumeseiland om de Domme Dreumesen te bestelen.
Superpief Brilbeer heeft bij de firma "Paf en Poffer, piefgieters en pollendraaiers" een nieuwe door hemzelf uitgevonden pief besteld. Als de pief in de motor van de Bereboot wordt gemonteerd, gaat deze zo snel dat ze binnen de korste keren op IJsland belanden. Journalist Henkie is mee om een sappig stukje te schrijven.
Guus Knal Guus Hap heeft een vuurwerkmachine van professor Knobbel ingeslikt. De Bereboot gaat naar het eiland van Joop de liedjesmeneer om Guus een ei te laten leggen, waarin de vuurwerkmachine zich bevindt.
De paaskleurder Als de bemanning van de Bereboot op Paaseiland aankomt, worden de drie beren achtervolgd door een pauskleurder die alles en iedereen wil kleuren.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.