Tekenfilms H

Hanna-Barbera H-B Enterprises, H-B Production Company en Hanna-Barbera Cartoons, Inc. (Barbera = BAR-bair-ə), tekenfilmstudio, opgericht in de zomer van 1957 door William Hanna en Joseph Barbera, die op dat moment de regisseurs zijn van de (MGM-) bioscooptekenfilmpjes van Tom & Jerry. De studio is bekend van tekenfilmseries speciaal voor de televisie, bedoeld voor één zendgemachtigde of als syndicatie. Bekende series zijn The Flintstones, Yogi Bear, Huckleberry Hound, Hokey Wolf, Scooby-Doo en Captain Caveman. Kenmerk van deze tekenfilms is dat de bewegingen der personages zoveel mogelijk worden geminimaliseerd en handelingen vaak repeterend zijn. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een gecomputeriseerd inkt- en tekensysteem. Door gebruik te maken van zulke technieken, wint de studio veel aan tijd en kunnen er vele afleveringen geproduceerd worden. Dit is nodig, daar het gebruik van televisie meer tekenfilms nodig heeft dan een bezoek aan de bioscoop. In 2001 wordt het bedrijf onderdeel van de Warner Bros.-tekenfilmafdeling.
tekst: mvdwstrips.nl
Harman, Hugh Hugh Harman, Amerikaanse animator (31 augustus 1903 - 25 november 1982) die samen met Rudolf Ising aan de wieg heeft gestaan van de Warner Bros.-tekenfilmseries Looney Tunes en Merrie Melodies. In de jaren veertig is hij werkzaam bij MGM waar hij een aantal tekenfilms produceert die voor Disney niet onderdoen.
tekst: mvdwstrips.nl
Heckle & Jeckle Heckle & Jeckle, Amerikaanse reeks (Terrytoons-) bioscooptekenfilms van 1946 t/m 1966 over een plaagziek kraaienduo. Paul Terry zit te broeden op een idee om voor zijn cartoonfiguur Farmer Al Falfa twee bijfiguren te verzinnen die het leven van de agrariër zo zuur mogelijk moeten maken. In 1946 ontstaat op deze wijze de tekenfilm The Talking Magpies. Naast Heckle & Jeckle speelt ook de domme hond Dimwit in de aflevering mee. Aangezien dit een succes is, zijn er spoedig meerdere Heckle & Jeckle-tekenfilms in de bioscoop te zien, ook weer vaak met de hond Dimwit in de slachtofferrol. Heckle & Jeckle zijn twee identiek-uitziende kraaien die echter elk een zeer verschillend accent hebben: Heckle spreekt met een New York's Brooklyn-accent, Jeckle daarentegen met een deftig Brits accent. Het kraaienduo is af en toe te zien in het programma AVRO's Wordt Vervolgd.
tekst: mvdwstrips.nl
Help It's The Hair Bear Bunch Help! ... It's the Hair Bear Bunch!, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) tekenfilmserie van 1971 t/m 1972 over een trio beren dat zijn onderkomen heeft in een dierentuin en het leven van dierenoppasser Mr. Peevly zo zuur mogelijk proberen te maken. De leider heeft de naam Hair Bear, vanwege de enorme bos haar op zijn hoofd. De stem van Hair Bear wordt vertolkt door stemacteur Daws Butler. In Amerika wordt de serie vertoond door CBS. Op de Nederlandse Antillen wordt het in 1971 uitgezonden door TeleCuracao. In 1985 zendt de AVRO de serie uit onder de Nederlandse naam Krullenbollenbeer, al of niet in het matineeprogramma Minibios, ofschoon de serie niet in het Nederlands wordt nagesynchroniseerd. In de ondertiteling wordt de naam van Mr. Peevly vervangen door meneer Kleffer.
tekst: mvdwstrips.nl
Henery Hawk Henery Hawk, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1942 t/m 1961 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies over een kleine havik die probeert kippen te stelen. Op zijn pad komt hij vaak de haan van de boerderij Foghorn Leghorn tegen, maar Henery Hawk vindt hem maar een blaaskaak en gelooft niet dat hij een kip is. Hij noemt hem steevast "schnook" (een jiddisch woord voor volkomen onbelangrijk persoon). Henery is bedacht door Charles M. Jones, maar de meeste filmpjes waarin hij meespeelt zijn geregiseerd door Robert McKimson. De stem van Henery Hawk wordt vertolkt door Mel Blanc. In Nederland is Henery Hawk tussen 1987 t/m 1995 af en toe te zien in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook als stripfiguur laat Henery Hawk zich gelden, zij het niet heel vaak. Hij komt af en toe voorbijdraven in de uitgaven van Uitgeverij De Vrijbuiter en Semic Press.
tekst: mvdwstrips.nl
Hetty de Heks Zie bij Winsome Witch.
Hillbilly Bears Hillbilly Bears, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 als onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show, met als overige onderdelen Atom Ant, Precious Pupp, Secret Squirrel en Winsome Witch. De serie gaat over de berenfamilie Rugg die op het platteland leeft. Hoofd van de familie is Paw Rugg die zich mompelend door het leven baant. Van 1984 t/m 1985 zijn er afleveringen te zien in KRO's Tekenfilmfestival, op dinsdagmiddag op Nederland 1 en soms in de avond op Nederland 2.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
tekst: mvdwstrips.nl
Hokey Wolf Hokey Wolf, Amerikaans reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1960 t/m 1962 als onderdeel van The Huckleberry Hound Show, met als overige onderdelen Huckleberry Hound en Pixie & Dixie. De serie dient als vervanging voor de tekenfilms van Yogi Bear die vanaf 1961 zijn eigen show op televisie krijgt. De afleveringen gaan over een wolf genaamd Hokey die met zijn kompaan Ding-A-Ling Wolf overal een slaatje uit wil proberen te slaan. Vanaf mei t/m juli 1966 is het programma rondom Huckleberry Hound en dus ook Hokey Wolf bij de NTS op Nederland 1 te bekijken. Af en toe duikt Hokey Wolf ook op in het tijdschrift van De Flintstones onder de Nederlandse naam Hokie Wolf.
tekst: mvdwstrips.nl
De Hondepoezenbende Zie bij The Houndcats.
Hong Kong Foei Zie bij Hong Kong Phooey.
Hong Kong Phooey Hong Kong Phooey, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1974 t/m 1979 over een hond in judopak die onder zijn schuilnaam Penrod "Penry" Pooch bij de politie werkt. Van 1978 t/m 1979 is de serie in een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie onder de titel Hong Kong Foei één keer in de vijf weken te bekijken op woensdagmiddag op Nederland 1 in het matineeprogramma De Berebios van de AVRO.
tekst: mvdwstrips.nl
The Houndcats The Houndcats, Amerikaanse reeks (DFE-) televisietekenfilms van september t/m december 1972 over een groep honden en katten die de misdaad te lijf gaan. Ze krijgen een opdracht via een geluidsopname te horen, waarna deze zichzelf vernietigd. De serie is gebaseerd op de televisieserie Mission: Impossible met o.a. de Amerikaanse acteur Peter Graves. Kenmerkend voor de tekenfilmvariant is dat er een lachband onder is gezet, zoals dat bij meerdere DFE-producties in die tijd gebeurt. Van 1978 t/m 1979 is de serie in een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie onder de titel "De Speurkatten" één keer in de vijf weken te bekijken op woensdagmiddag op Nederland 1 in het programma De Berebios van de AVRO. In 1985 verschijnt er ook een 50-minuten-durende VHS-huurvideo van PDMagnetics Kindervideo onder de titel "De Hondepoezenbende", met daarop originele Engelse afleveringen met Nederlandse ondertiteling.
tekst: mvdwstrips.nl
Huckleberry Hound Huckleberry Hound, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1959 t/m 1961 rondom een hond genaamd Huckleberry Hound, die allerlei avonturen beleeft. Kenmerk is zijn blauwe kleur, zijn vlinderdasje en zijn manier van spreken door acteur Daws Butler die dat met een zuidelijk Amerikaans accent doet, net zoals hij dat ook al eerder doet voor de zuidelijke slome Wolf uit de filmpjes van Tex Avery. Huckleberry Hound heeft een eigen show met daarin filmpjes van Huckleberry zelf, Pixie & Dixie en Yogi Bear. Aangezien met name Yogi Bear zeer populair wordt, krijgt hij vanaf 1961 een eigen show en wordt hij vervangen door Hokey Wolf. Vanaf mei t/m juli 1966 is het programma rondom Huckleberry Hound bij de NTS op Nederland 1 te bekijken. Huckleberry Hound verschijnt ook in het Nederlandse Flintstones-tijdschrift onder de naam Huckleberry Hond.
tekst: mvdwstrips.nl
Hugh Harman Zie bij Harman, Hugh.
Huckleberry Hond Zie bij Huckleberry Hound.

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.