Tekenfilms M

Mafkees Kat Zie bij Crazy Claws.
Magilla Gorilla Magilla Gorilla, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1964 t/m 1965 over een gorilla die in een dierenwinkel woont. Mr. Peebles is de eigenaar en probeert de gorilla te verkopen, maar niemand is in Magilla geïnteresseerd. De tekenfilms zijn onderdeel van The Magilla Gorilla Show, samen met de andere tekenfilms Punkin' Puss & Mushmouse en Ricochet Rabbit, die gesyndiceerd worden verspreid. De stem van Magilla Gorilla wordt ingesproken door Allen Melvin. In Nederland wordt het programma met Magilla en de rest in 1965 uitgezonden door de NTS op maandagavond op Nederland 1. Magilla wordt echter al heel snel afgelost door The Jetsons, een serie tekenfilms die zich in de toekomst afspelen. In de periode 1981-1983 is de show rondom Magilla Gorilla ook te zien op de Nederlandse Antillen, op de zender TeleCuracao. Magilla Gorilla verschijnt ook in het Nederlandse Flintstones-tijdschrift, waarbij de naam van dierenwinkel-eigenaar Mr. Peebles wordt vertaald naar meneer Riebel.
Zie hier voor een lijst van alle tekenfilms uit de shows van Magilla Gorilla en Peter Potamus.
tekst: mvdwstrips.nl
Marc Antony & Pussyfoot Marc Antony & Pussyfoot, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1952 t/m 1958 naar een creatie van Chuck Jones over een enorme bullebak van een hond met de naam Marc Antony en een klein zwart katje met de naam Pussyfoot (soms ook Cleo). In Nederland zijn er in de periode 1987-1995 af en toe filmpjes van het duo te zien in het programma KRO's Tekenfilmfestival. In Het ultieme Looney Tunes-boek van Jerry Beck wordt Pussyfoot omschreven als een vrouwtje, hoewel in de film Feed the Kitty uit 1952 Marc Antony's bazin de hond someert goed voor "hem" (Pussyfoot) te zorgen. In het filmpje Go fly a kit uit 1957 zien we een klein zwart katje met zijn staart vliegen, omdat hij door een adelaar is opgevoed. Ook hier wordt het personage als een mannetje opgevoerd. Het is dan ook niet met zekerheid te zeggen of het hier Pussyfoot betreft of een ander personage.
tekst: mvdwstrips.nl
Mel Blanc Zie bij Blanc, Mel.
Merrie Melodies Merrie Melodies, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1931 t/m 1969. Aanvankelijk is de serie, die is opgestart door producent Leon Schlesinger, bedoeld als reclame voor soundtracks uit Warner Bros.-films. Daarnaast loopt de reeds in 1929 opgestarte serie Looney Tunes. De eerste serie tekenfilmpjes wordt geregisseerd door Hugh Harman, maar deze verklaart in 1973 dat hij zich geremd voelt door het gedwongen gebruik van bepaalde muziek. De regel zal in 1937 dan ook worden losgelaten. In 1934 verschijnt de eerste Merrie Melodie in kleur. Het themamuziekje is gebaseerd op het lied "Merrily We Roll Along". Vanaf 1964 worden de leaders van de Looney Tunes en Merrie Melodies gelijkgeschakeld en is het nieuwe arrangement gebaseerd op het muziekstuk "The Merry-Go-Round Broke Down", wat oorspronkelijk de leader is van de Looney Tunes-filmpjes. In Nederland zijn de filmpjes van Merrie Melodies in verschillende verschijningsvormen bij de KRO te zien - zelfstandig of via het matineeprogramma KRO's Tekenfilmfestival. Ook zendt het televisieprogramma AVRO's Wordt Vervolgd vele filmpjes uit.
tekst: mvdwstrips.nl
Mickey Mouse Mickey Mouse, Amerikaanse reeks (Walt Disney-) bioscooptekenfilms van 1928 t/m 1953 over een muis bedacht door Ub Iwerks en Walt Disney die eveneens zijn stem vertolkt. De muis is het meest beroemde strip- en tekenfilmpersonage ooit, maar daarnaast ook een redelijk saaie persoonlijkheid. Hij treedt op in een serie tekenfilms, waarvan de zwart/wit-prent Steamboot Willie zijn derde optreden in een tekenfilm is en tegelijkertijd het debuut van Disney wat betreft de geluidsfilm. Mickey Mouse kan goed gedijen als hij wordt vergezeld door driftkikker Donald Duck of door slungel Goofy. Zoals gezegd is Walt Disney de man die zijn stem aan Mickey Mouse geeft, maar aangezien Disney gaandeweg een te schorre stem krijgt van het roken wordt Mickey's stem van 1947 t/m 1977 vertolkt door animator en stemacteur Jimmy MacDonald. In Nederland worden er tussen 1981 en 1985 tekenfilmpjes van Mickey Mouse uitgezonden door de TROS, zelfstandig of in het matineeprogramma Walt Disney's Mickey and Donald, een CBS-programma met daarin (fragmenten van) klassieke bioscooptekenfilms. In 1985 gaan de Disneypersonages over naar de NCRV, naar het matineeprogramma Dit is Disney, geproduceerd en samengesteld door Kees de Bree, Wouter Stips en Han Peekel. Als stripfiguur doet Mickey Mouse het meer dan goed. Bekende striptekenaars die veelal spannende avonturen rond de muis maken zijn Floyd Gottfredson, Paul Murry en Romano Scarpa. Deze verhalen verschijnen in Nederland tussen 1976 en 1989 in Mickey Maandblad. Voordat het tijdschrift is opgericht en nadat het weer is stopgezet, worden er regelmatig Mickey-verhalen voorgepubliceerd in het weekblad Donald Duck. In Nederland is er nooit een echte Mickey Mouse-albumreeks van de grond gekomen. Wel verschijnen er bij de Amerikaanse uitgeverij Fantagraphics Books klassieke Mickey-verhalen in luxe bundels. In (West-)Duitsland bestaat er vanaf 1951 een stripweekblad dat zijn (Duitse) naam (Micky Maus) draagt.
tekst: mvdwstrips.nl
Mighty Mouse Mighty Mouse, Amerikaanse reeks (Terrytoons-) bioscooptekenfilms van 1942 t/m 1954 over een muis met superkrachten. Het personage is ontstaan door een reeks verhalen van Izzy Klein, die het personage Superfly heeft bedacht. Paul Terry maakt daar vervolgens een muis van. In de eerste zeven cartoons is zijn naam nog Supermouse, maar als Terry verneemt dat deze naam reeds wordt gebruikt voor een ander personage in stripverhalen wordt dit veranderd naar Mighty Mouse. In Nederland is Mighty Mouse bekend van de uitgave op (huur-)videobanden. Supermouse of Mighty Mouse verschijnt ook in het Nederlandse taalgebied als stripfiguur in diverse Woody Woodpecker-strippaperbacks onder de naam Supermuis. Op de voorplaat van deel 2 zien we echter het Walter Lantz-personage Space Mouse afgebeeld staan, terwijl dat op de voorplaten van de delen 14 en 15 juist weer Mighty Mouse is. In het laatste geval is er dus sprake van twee verschillende tekenfilmsyndicaten in één uitgave.
tekst: mvdwstrips.nl
Mortimer Mouse Mortimer Mouse is de aanvankelijke naam voor Mickey Mouse. De vrouw van Disney weet hem over te halen de muis toch Mickey te noemen. In 1930 wordt een valse muis ten tonele gevoerd in een Mickey Mouse-strip van auteur Floyd Gottfredson. Deze muis zien we in 1936 terug in een tekenfilm waar hij Minnie, het vriendinnetje van Mickey, probeert af te pakken. Het is uiteindelijk deze muis die de naam Mortimer krijgt aangemeten. Over de muis die aanvankelijk Mortimer zou heten, maar die nu dus door het leven gaat als Mickey zie verder hier.
tekst: mvdwstrips.nl
Mr. Magoo Mr. Magoo, Amerikaanse reeks (UPA-) tekenfilms voor bioscoop en televisie van 1949 t/m 1961 over een zeer eigengereid maar bovenal bijziend heertje met de naam Mr. Magoo, voornaam Quincy. In 1940 wordt de tekenfilmmaatschappij United Productions of America (UPA) opgericht door o.a. producent Stephen Bosustow als protest tegen de zeer detaillistische tekenfilms van Walt Disney. Eén der producties van de UPA is het bijziende heertje Magoo, wiens stem wordt ingesproken door de Amerikaanse hoorspelacteur Jim Backus. De periode 1949 t/m 1959 betreft de tekenfilms voor de bioscoop gemaakt, vanaf 1961 zijn dit tekenfilms voor de televisie. In Nederland worden in 1964 de filmpjes van Magoo in eerste instantie uitgezonden door de REM, een omroeporganisatie die televisie-uitzendingen vanaf een booreiland verzorgt. Aangezien de uitzendingen vanaf het REM-eiland stoppen, neemt in 1965 de AVRO dit over. In 1993 en 1994 zijn er nog afleveringen van Mr. Magoo bij de VPRO te zien. De beginleader van de jaren zestig-afleveringen is vanaf 1989 ook gebruikt in het VARA-radioprogramma De Steen en Been-show.
tekst: mvdwstrips.nl
Mr. Rossi Mr. Rossi, Italiaanse reeks bioscoop-/televisietekenfilms geproduceerd en geregiseerd door Bruno Bozzetto over een klein mannetje genaamd Mr. Rossi dat allerlei avonturen beleeft. In Nederland worden er in het seizoen 1981/1982 één keer in de vijf weken op de woensdagmiddag bij de NCRV op Nederland 1 filmpjes over een lengte van een half uur vertoont.
tekst: mvdwstrips.nl
Mumbly Mumbly, voluit The Mumbly Cartoon Show, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1976 t/m 1977 als onderdeel van The Tom and Jerry/Grape Ape Show.
Het gaat over de hond Mumbly in de rol van privé-detective met regenjas die samenwerkt met detective Chief Schnooker bij het vangen van figuren uit de onderwereld. Mumbly's stem wordt vertolkt door stemacteur Don Messick, terwijl John Stephenson de stem is van Chief Schnooker.
Mumbly is net zo'n giegelkont als Precious Pupp en Muttley uit de Wacky Races (eveneens stemmen van Messick), als we letten op zijn kenmerkende gniffelende manier van lachen. Mumbly is in het seizoen 1978-1979 te zien bij VARA zowel wekelijks in de avond als op woensdagmiddag één keer in de vijf weken, in beide gevallen op Nederland 1. Wegens het geringere succes van deze tekenfilm blijft het bij 16 afleveringen.
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.