Tekenfilms S

De Schele Koning en de Kraai Zie bij Le Roi et l'Oiseau.
Scherm Schildpad Zie bij Touché Turtle.
Schuilnaam Olifant Zie bij Undercover Elephant.
Scooby-Doo Scooby-Doo, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1969 t/m 1991 in verschillende verschijningsvormen over een hond in gezelschap van vier jeugdige personages die de strijd aangaan met horror-achtige elementen. Aan het einde van elke tekenfilm blijkt het allemaal wat minder horrorachtig te zijn dan naar het zich in eerste instantie laat aanzien, aangezien het spook wordt ontmaskerd als een gewoon mens van vlees en bloed die de boel loopt te saboteren. Een opvallend personage is Srappy-Doo, het vechtlustige neefje van Scooby-Doo dat in 1979 zijn intrede doet. Overige personages zijn Fred (de leider van de groep), Daphne (de roodharige dame) en Velma (de gebrilde dame met de goede invallen). Vanaf 1980 wisselt de cast regelmatig, waarbij er personages bijkomen alsmede afvallen. De reeks wordt in de jaren zeventig en tachtig door de VARA uitgezonden met de oorspronkelijke Engelse stemmen en dus Nederlandse ondertitels, veelal op woensdag- of zatermiddag op Nederland 1 als de VARA dan uitzendtijd heeft. Van Scooby-Doo is er op het label van Video For Pleasure ooit een VHS-videoband voor verhuur uitgegeven met daarop enkele in het Nederlands nagesynchroniseerde afleveringen van de tekenfilm. Ook is Scooby-Doo in Nederland te bewonderen in diverse album- en tijdschriftreeksen. In 1974 is dat bij uitgeverij Williams Nederland onder de Nederlandse naam Skoebiedoe. In 1979 verschijnt de hond onder zijn oorspronkelijke naam in een eigen striptijdschrift bij uitgeverij De Vrijbuiter.

Tekenfilmseries met Scooby-Doo in de jaren zeventig en tachtig
Scooby-Doo, Where Are You! (1969-1970)
The New Scooby-Doo Movies (1972-1973)
The Scooby-Doo/Dynomutt Hour (1976-1977)
Scooby's All-Star Laff-A-Lympics (1977-1978)
Scooby's All-Stars (1978-1979)
Scooby-Doo and Scrappy-Doo (1979-1980)
Scooby-Doo and Scrappy-Doo (1980-1981, alleen Scooby-Doo, Scrappy-Doo en Shaggy, overige personages zijn uit de serie geschreven, eerste twee seizoenen onderdeel van The Richie Rich/Scooby-Doo Show, derde seizoen onderdeel van The Scooby & Scrappy-Doo/Puppy Hour)
The New Scooby and Scrappy-Doo Show (1983-1984, terugkeer Daphne)
tekst: mvdwstrips.nl
Screwball Squirrel Screwball Squirrel of Screwy Squirrel, Amerikaanse reeks (MGM-) bioscooptekenfilms van 1944 t/m 1946 geregiseerd door Tex Avery over een maffe eekhoorn ontsnapt uit een gesticht en achtervolgd door een hond die hem weer terug het gesticht in moet brengen. De naam van de eekhoorn is Screwball Squirrel zoals ook is is te zien in zijn debuutfilm Screwball Squirrel uit 1944, hoewel in de vervolgfilmpjes de naam Screwy Squirrel wordt gebruikt. De afleveringen kenmerken zich door de snelle achtervolgingen, het groot aantal klappen dat wordt uitgedeeld en geïncasseerd en de filmwetten die met voeten worden getreden. In het laatste filmpje Lonesome Lenny uit 1946 laat Screwy het leven, hoewel hij in de latere Hanna-Barbera-productie Droopy, Master Detective uit 1993 weer zijn opwachting maakt. De klassieke filmpjes van Screwy zijn in 1988 bij de VARA te zien. Van het personage bestaan ook stripverhalen; in Tom & Jerry-albums van uitgeverij De Vrijbuiter wordt zijn naam dan vertaald naar Frats de Eekhoorn.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Secret Squirrel Secret Squirrel, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 als onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show die voor het eerst via NBC wordt uitgezonden, met als overige onderdelen Atom Ant, Precious Pupp, Hillbilly Bears, Squiddly Diddly en Winsome Witch. De serie gaat over een eekhoorn die als geheimagent in dienst is bij Scotland Yard en allerlei mysteries oplost. Zijn assistent is een mol, genaamd Morocco Mole. Opvallend detail is wanneer Secret Squirrel zich per wagen verplaatst, Morocco Mole fungeert als chauffeur, terwijl hij met zijn voeten niet bij de pedalen kan (!) De stem van Secret Squirrel wordt vertolkt door stemacteur Mel Blanc, de stemmen van Morocco Mole en Double-Q (de baas van Secret Squirrel) zijn beiden van Paul Frees. In 1976/1977 is de serie te zien op de Nederlandse Antillen op de zenders TeleAruba en TeleCuracao. In Nederland is de serie van 1978 t/m 1980 in een door Ring Workshop nagesynchroniseerde versie één keer per vijf weken op de woensdagmiddag te zien in het matineeprogramma Berebios bij de AVRO op Nederland 1. In deze versie is de naam van de titelheld vertaald naar Geheimagent Eekhoorn. Van Secret Squirrel is er onder het label Video For Pleasure ooit een VHS-videoband voor verhuur uitgegeven met daarop een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie van de tekenfilm. Deze nasynchronisatie verschilt qua stemmen met die van de Ring Workshop-nasynchronisatie voor de Berebios - de naam van Secret Squirrel wordt hierin niet naar het Nederlands vertaald, de oorspronkelijke naam blijft gehandhaafd.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
Zie verder: Secret Squirrel (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Atom Ant/Secret Squirrel Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
The Secret of NIMH The Secret of NIMH, Amerikaanse avondvullende tekenfilm uit 1982 van regisseur en producent Don Bluth. Aanvankelijk probeert Bluth de verfilming n.a.v. de roman Mrs. Frisby and the Rats of NIMH van schrijver Robert C. O' Brien bij Disney te slijten, maar Disney-animatieregisseur Wolfgang Reitherman laat weten geen interesse te hebben met als argument dat er bij Disney in 1977 al een tekenfilm over muizen met de titel De Reddertjes is uitgebracht. Als Bluth de roman door zijn personeel laat lezen, zijn deze meteen enthousiast om er een verfilming van te maken. Bluth is voorheen een animator bij de Disney-studio's die op een bepaald moment in 1979, samen met andere animatiemedewerkers, zijn werkgever verlaat. Hij is het niet eens is met de weg die Disney op animatiegebied wil inslaan; hij staat een meer klassieke benadering voor, zoals Disney dat in de eerder uitgebrachte tekenfilms heeft gedaan. Hij richt zijn eigen studio Don Bluth Productions op en The Secret of NIMH wordt rond kerst 1982 uitgebracht. Qua animatie-kwaliteit doet de film niet onder voor de producties van Disney, maar aangezien de film op bepaalde momenten meer duistere kantjes bevat is de film niet zonder meer geschikt voor hele jonge kinderen. De filmkeuring is dus ook bepaald op minimaal 6 jaar.
Het verhaal gaat over de veldmuis mevrouw Brisby die met haar kroost wil verhuizen, omdat haar huidige woning op de boerderij kan worden weggevaagd als de boer met het ploegen gaat beginnen. Haar zoontje Timothy wordt echter ziek en blijkt longontsteking te hebben. Er wordt aangeraden dat hij drie weken binnen moet blijven daar hij anders komt te overlijden. Mevrouw Brisby moet een plan verzinnen om het ploegen zo lang mogelijk uit te stellen.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Sjakie Doedel Zie bij Yakky Doodle.
Snagglepuss Snagglepuss, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1961 t/m 1962 als onderdeel van The Yogi Bear Show, met als overige onderdelen Yogi Bear en Yakky Doodle. Het gaat over een leeuw die in een grot in het bos woont en vaak achterna wordt gezeten door een jager. Zijn veelgebruikte kreten zijn: "Heavens to Murgatroyd" en "Exit, stage left". Snagglepuss maakt niet zijn debuut in zijn eigen reeks tekenfilms; hij is reeds eerder als gastpersonage te zien in de tekenfilms Augie Doggie en Snooper & Blabber, waarbij zijn karakteristieke stemgeluid dan ook al wordt vertolkt door Daws Butler. Zijn uiterlijk heeft dan nog niet zijn definitieve vorm gevonden; pas in zijn eigen serie gaat hij getooid met kraag, vlinderdasje en overhemdsmouwen. In de tekenfilms - met name zijn eigen serie - is hij roze ingekleurd, waardoor hij vaak wordt vergeleken met het personage The Pink Panther. Snagglepuss is in 1966 wekelijks te bekijken op de Nederlandse Antillen via de zender TeleCuracao en in Nederland via de NTS op Nederland 1 als onderdeel van The Yogi Bear Show. Als stripfiguur opereert Snagglepuss onder de Nederlandse naam Snorrepoes in het tijdschrift van De Flintstones.
Zie verder: Snagglepuss (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Yogi Bear Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Snooper & Blabber Snooper & Blabber, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1959 t/m 1962 over een kat en een muis die samen een detectivebureau runnen. Beide personages worden vertolkt door stemacteur Daws Butler. Het is onderdeel van The Quick Draw McGraw Show, waarin ook Quick Draw McGraw en Augie Doggie te zien zijn. Op de Nederlandse Antillen zijn Snooper & Blabber (als onderdeel van The Quick Draw McGraw Show) in 1966 op TeleAruba en TeleCuracao te zien. In het Nederlandse tijdschrift van De Flintstones zijn de avonturen van het detectiveduo te lezen onder de vertaalde namen Snoeper en Blubber.
Zie verder: Snooper and Blabber (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Quick Draw McGraw Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Snorrepoes Zie bij Snagglepuss.
Speedy Gonzales Speedy Gonzales, Amerikaanse reeks (Warner Bros.-) bioscooptekenfilms van 1953 t/m 1968 in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom de snelste muis van Mexico. Het personage is bedacht door regisseur Robert McKimson die het prototype bedenkt, Friz Freleng is degene die het figuurtje verder uitwerkt. De stem van Speedy wordt vertolkt door stemacteur Mel Blanc, die het personage een Spaans accent geeft. Zijn tegenspeler is in de eerste filmpjes meestal de kat Sylvester, die we kennen uit de Tweety & Sylvester-tekenfilmpjes. Vanaf 1965 - als DePatie-Freleng Enterprises de productie van de tekenfilmpjes voor zijn rekening neemt - wordt Daffy Duck een nieuwe opponent voor de muis. In Nederland is Speedy reeds in 1974 wekelijks op dinsdagavond bij de KRO op Nederland 2 te zien, in 1975 gaat de KRO en daarbij dus ook de muis over naar Nederland 1 op zaterdagavond om daarna voor een poosje te verdwijnen. In 1980 keert Speedy terug bij de KRO op onregelmatige momenten op Nederland 1. Tussen 1987 t/m 1995 komt de muis af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook vanaf het derde seizoen van AVRO's Wordt Vervolgd in 1986 maakt hij regelmatig zijn opwachting. Als stripfiguur is Speedy te bewonderen in de uitgaven van uitgeverij De Vrijbuiter (het tijdschrift Tweety & Sylvester) en Semic Press en Junior Press (het tijdschrift Bugs Bunny). In de Verenigde Staten is de figuur en de bijbehorende tekenfilm- en stripreeksen rondom Speedy Gonzales tegenwoordig controversieel te noemen vanwege de stereotiepe Mexicaanse muizen die erin meespelen. In Latijns-Amerika blijft Speedy Gonzales daarentegen ontegenzeglijk populair.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
De Speurkatten Zie bij The Houndcats.
Squiddly Diddly Squiddly Diddly, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1965 t/m 1966 als onderdeel van The Atom Ant/Secret Squirrel Show die voor het eerst via NBC wordt uitgezonden, met als overige onderdelen Atom Ant, Precious Pupp, Hillbilly Bears, Secret Squirrel en Winsome Witch. De serie gaat over een inktvis die in een bad in park Bubbleland zijn kunstjes moet vertonen. Hij droomt ervan een echte ster te zijn, maar zijn chef Chief Winsley moet hier niets van weten. De stem van Squiddly Diddly wordt ingesproken door de Amerikaanse stemmenacteur Paul Frees. In Nederland is de serie van 1978 t/m 1980 in een door Ring Workshop nagesynchroniseerde versie één keer per vijf weken op de woensdagmiddag te zien in het matineeprogramma Berebios bij de AVRO op Nederland 1. In 1981 gaat de tekenfilm nog mee over naar de Kinderbios. In het Nederlands is de naam van de titelheld vertaald naar Inky de Inktvis. Opvallend detail is dat voor de Nederlandse versie een hertekende titelkaart is gebruikt met daarin geschreven de naam "Inky de Inktvis", terwijl de stem van AVRO-radiopresentatrice Meta de Vries aankondigt dat Jaap Stobbe de stem van de titelheld vertolkt.
Zie verder hier voor meer achtergrondinformatie.
Zie verder: Squiddly Diddly (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Atom Ant/Secret Squirrel Show (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Superman Superman, Amerikaanse reeks (Fleisher-, Paramount-) bioscooptekenfilms van 1941 t/m 1943 gebaseerd op de stripboeken van Superman door Jerry Spiegel en Joe Shuster. Nadat de gebroeders Fleisher hun lange avondvullende tekenfilm Gulliver's Travels in 1939 en Mr. Bug goes to town in 1941 hebben voltooid, zijn ze het erover eens dat ze niet nog eens zo'n langdurig project moeten opstarten om te voorkomen dat hun studio's overbelast raken. Filmstudio Paramount benadert hen vervolgens met het verzoek een tekenfilmreeks rondom Superman te maken. Om welwillend te zijn wijzen de Fleisher's het idee niet af, maar vragen een bedrag van 100.000 dollar per aflevering - in die tijd een enorm bedrag - in de hoop dat dit zal worden afgewezen. Paramount is echter geïnteresseerd en weet het budget te halveren tot 50.000 dollar wat nog altijd meer is dan wat de Fleishers tot nu toe nodig hebben gehad voor de productie van andere tekenfilms. De Fleishers vinden het vreemd dat Superman in de oorspronkelijke beeldverhalen alleen maar van plaats naar plaats kan springen en vragen DC Comics toestemming om Superman te laten vliegen. Aangezien de gebroeders Fleisher in de loop der tijd niet meer met elkaar door één deur kunnen - als gevolg van problemen in de privé-sfeer, laat Paramount de tekenfilms verder produceren onder de hoede van Famous Studios en nemen regiseurs als Seymour Kneitel (bekend van de Popeye-tekenfilms) de taken van de gebroeders Fleisher over. Daar waar de reeks Superman in de eerste afleveringen vooral science fiction-elementen bevat, krijgen de tekenfilms nu vooral een propaganda-karakter a.g.v. de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de hoge kosten wordt de reeks tekenfilms rondom Superman in 1943 gestopt. Aangezien de tekenfilms zich tegenwoordig in het publieke domein bevinden, komen ze regelmatig voor op beelddragers.
Zie verder: Superman (1940s animated film series) (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.