Tekenfilms T

Texas Jim Zie bij Quick Draw McGraw.
Tex Avery Zie bij Avery, Tex.
Tijuana Toads Tijuana Toads, Amerikaanse reeks (DFE-) bioscooptekenfilms van 1969 t/m 1972 over de twee padden Toro en Pancho in de Mexicaanse stad Tijuana die op zoek zijn naar voedsel. In de serie maken ook Crazylegs Krane - die jacht maakt op de twee padden - en The Blue Racer als bijfiguren hun opwachting. Oorspronkelijk zijn de tekenfilms bedoeld voor vertoning in de bioscoop. Als in 1976 de tekenfilms onderdeel worden van de The Pink Panther Laugh and a Half Hour and a Half Show, een tekenfilmshow speciaal voor de televisie, wordt de serie bewerkt naar Texas Toads, waarbij de padden worden vernoemd naar Fatso en Banjo. Bovendien wordt er een lachband aan toegevoegd, zoals in die tijd te doen gebruikelijk voor diverse DFE-producties. In een door cartoonist Charles Brubaker verzorgd interview in 2010 met producent David H. DePatie (1929-2021) verklaart laatstgenoemde dat ze geen andere keuze hadden dan het wegwerken van de Mexicaanse sterotiepe uitingen om de cartoons in Amerika op de buis te brengen. De twee bijfiguren The Blue Racer en Crazylegs Krane krijgen resp. in 1972 en 1978 hun eigen tekenfilmreeks. De Tijuana Toads zijn in Nederland niet op de televisie te zien, maar Crazylegs Krane is in 1983 onder de naam Kreezie de Kraanvogel bij de VARA te bewonderen. In 1985 verschijnt The Blue Racer als De blauwe kronkel bij de NCRV op televisie. Hoewel de personages Nederlandse namen hebben, worden de series in de oorspronkelijke Engelse taal met Nederlandse ondertiteling uitgezonden.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Tom & Jerry Tom & Jerry, Amerikaanse reeks (MGM-) bioscooptekenfilms over een kat die probeert een muis te vangen. Het duo met de naam Tom voor de kat en Jerry voor de muis is bedacht door het duo Joseph Barbera (BAR-bair-ə) en William Hanna die ook de eerste reeks (1940-1958) tekenfilms regisseren. Van het vaste stramien van achtervolgingen wordt vaak afgeweken als Tom en Jerry samen een belang nastreven, waardoor ze ineens de beste vrienden zijn. De tekenfilms staan bekend als één der meest gewelddadige cartoons ooit. Dit is niet verwonderlijk als men bedenkt dat de Tom & Jerry-afleveringen van hetzelfde bedrijf afkomstig zijn alsmede de tekenfilms die in de jaren veertig en vijftig zijn geregiseerd door Tex Avery. Bijfiguren in de reeks is de hond Spike en zijn zoontje Tyke die Tom vaak op zijn pad vindt. In de eerste filmpjes zijn de eigenaren van Tom nooit te zien, maar we zien wel vaak een huishoudster haar werk doen. Van haar zien we altijd de onderste helft, maar aan haar spraak te horen is ze van negroïde afkomst.
In 1940 verschijnt de eerste cartoon Puss Gets The Boot. Het duo heet in eerste instantie Jasper & Jinx, maar dit wordt uiteindelijk Tom & Jerry. Aanvankelijk ziet producent Fred Quimby niet veel in het idee voor de reeks tekenfilms, maar geeft uiteindellijk toch groen licht voor de productie van de cartoons. In 1954 komt er concurrentie van de televisie en MGM besluit om voortaan filmpjes in CinemaScope te produceren, zo ook dus de Tom & Jerry-reeks. Vanaf dat moment worden alle nieuwe filmpjes in dat formaat gemaakt, maar worden ook enkele oudere filmpjes heruitgegeven met gewijzigde titels. In 1961, nadat Hanna en Barbera hun eigen tekenfilmproductie-maatschappij zijn begonnen, besluit MGM om de reeks Tom & Jerry-filmpjes nieuw leven in te blazen. Er wordt een contract afgesloten met Rembrandt Studios die een aantal filmpjes in Praag laat produceren, geregiseerd door Gene Deitch en geproduceerd door William L. Snyder. Van 1963 t/m 1967 worden de tekenfilms geproduceerd door Chuck Jones (afkomstig van Warner Bros. en bekend als regiseur van o.m. Bugs Bunny en Road Runner) en Les Gouldman, die samen de anmimatiestudio Sib Tower 12 Productions zijn begonnen. Kenmerkend voor deze serie is de leader, waarin een leeuw, de mascotte van MGM, die aan het begin van elke MGM-productie is te zien, wordt vervangen door Tom die al miauwend het gebrul van de leeuw overneemt. In zijn algemeenheid worden de filmpjes van Hanna en Barbera als de beste beschouwd, daarna volgt de productie van Jones en Gouldman en tenslotte die van Gene Deitch. Wat betreft die laatste zijn de fans niet echt te spreken over de kwaliteit. De tekenfilms worden gemaakt door Tsjechoslowaakse medewerkers die nog nooit een Tom & Jerry-filmpje hebben gezien en zodoende worden de hoofdpersonages nogal zwart-wit afgebeeld, namelijk Tom als de eeuwige loser en Jerry als de overwinnaar. Een andere rolverdeling voor de hoofdpersonages zoals af en toe wel te zien is in de Hanna-Barbera-afleveringen is in deze serie niet van toepassing. Verder is de animatie ook van een mindere kwaliteit dan de eerdere afleveringen.
In Nederland zijn de filmpjes in de jaren zeventig en tachtig te zien bij de KRO, in eerste instantie zelfstandig, vanaf 1984 als onderdeel van het matineeprogramma KRO's Tekenfilmfestival. In de filmpjes wordt er door Tom & Jerry meestal niet gesproken, door de bijfiguren zoals de huishoudster en Spike de Hond des te meer. Anders is het gesteld in de stripuitgaven, waar de kat en muis onophoudelijk dialogen met elkaar voeren. Ook is in de strip het kleine muisje Tuffy te zien, die in de reeks tekenfilms af en toe komt opdraven. In Nederland is het uitgeverij De Vrijbuiter die in hun stripalbumfonds diverse albums, tijdschriften en paperbacks uitgeven. In die uitgaven zien we ook andere MGM-helden zoals Droopy en Barney Bear optreden.
Zie verder: hier (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Top Cat Top Cat, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van het najaar van 1961 t/m het voorjaar van 1962 over een bende straatkatten in New York onder leiding van Top Cat. Het is een bond gezelschap met de naar vrouwen hunkerende maar verlegen Choo Choo, de kleine naiëve Benny the Ball, de relaxte Spook, de romantische Fancy Fancy en de domme Brain. De leider Top Cat (stem: Arnold Stang) probeert zijn dromen na te jagen en verzint allerlei manieren om overal een slaatje uit te slaan. De bende en vooral hij worden in de gaten gehouden door agent Dibble (stem: Allen Jenkins), die Top Cat steeds betrapt bij het gebruiken van de politietelefoon. De avonturen worden in Amerika uitgezonden door ABC en ondanks dat de serie slechts één seizoen loopt, vinden er nadien talloze herhalingen plaats. Ook is de serie populair in het buitenland, zo ook in Nederland. Vanaf 4 juli 1964 is de serie bij de AVRO op Nederland 1 te zien. Aangezien er op een ouder publiek wordt gemikt is de aanvangstijd om half acht 's avonds. In het jaar daarop verhuist de AVRO en dus ook Top Cat naar Nederland 2 en begint elke aflevering om acht uur 's avonds, in die tijd buitengewoon laat voor een tekenfilm. Top Cat wordt vooralsnog in de oorspronkelijke Engelse taal met Nederlandse ondertiteling uitgezonden. In 1980 worden er één keer in de vijf weken op woensdagmiddag bij de AVRO op Nederland 1 opnieuw afleveringen uitgezonden in het matineeprogramma Kinderbios, waarbij de serie in het Nederlands wordt nagesynchroniseerd door Ring Workshop - de studio van producent Theo de Vos - en waarin Top Cat wordt ingesproken door Allard van der Scheer, Benny the Ball door Cor Witschge en agent Dibble door Joop Doderer. De naam Brain wordt vertaald naar Slimpie. In 1982 verdwijnt Top Cat tijdelijk om in 1984 weer terug te komen in de Kinderbios, waarin de stemmencast gedeeltelijk is gewijzigd. In 1985 neemt Marga Smits de productie over van de Minibios - een afgeleide versie van de Kinderbios - en volgen er nog drie afleveringen met de stem van Serge Henri Valcke als Top Cat. Ook verschijnt er in de jaren 80 nog een huurvideoband met twee afleveringen van Top Cat met weer andere stemmen. Hiermee is Top Cat één der weinige series die door meerdere studio's en daarmee stemacteurs naar het Nederlands zijn vertaald.
De serie wordt ook in het Verenigd Koninkrijk bij de BBC vertoond onder de titel Boss Cat. Reden is dat er in dat land kattenvoer onder de naam Top Cat wordt verkocht. De beginleader wordt voorzien van een nieuwe titelkaart, maar aan de song en de dialogen wordt niets veranderd.
Top Cat maakt vanaf 1963 ook zijn opwachting in het maandelijkse Flintstones-tijdschrift van uitgeverij De Geïllustreerde Pers. Zijn naam wordt hierbij vertaald naar Top Kat. De Nederlandse namen van de overige katten zijn Bennie de Bal (Benny the Ball), Jojo (Choo Choo), Goochem (Brian) en Fatje Fat (Fancy Fancy); Spook blijft Spook heten. Hieruit blijkt dat Brain is vertaald naar twee Nederlandse namen, nl. Goochem (Flintstones-blad) en Slimpie (Kinderbios-versie). De Nederlandse naam van Dibble is agent Dubbel.
Lees hier de uitgebreide versie over Top Cat met een lijst van uitgezonden afleveringen.
Zie verder: Top Cat (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Top Kat Zie bij Top Cat.
Touché Turtle Touché Turtle and Dum Dum, Amerikaanse reeks (Hanna-Barbera-) televisietekenfilms van 1962 t/m 1963 als onderdeel van The Hanna-Barbera New Cartoon Series. De hoofdrolspelers schildpad Touché Turtle (stem: Bill Thompson) en zijn assisent de hond Dum Dum (stem: Alan Reed) vormen een stel heldhaftige schermers die schurken bevechten en koningen en prinsessen beschermen. Lijfspreuk van Touché Turtle is "Touché away!" De serie tekenfilms is niet in een bepaalde tijd gesitueerd. Verwacht zou worden dat alle afleveringen zich in de riddertijd zouden afspelen, maar er wordt ook wel eens een uitstapje gemaakt naar het Wilde Westen of de huidige tijd. Touché Turtle heeft als gimmick een telefoon in zijn schild waarmee hij kan worden opgeroepen.
De serie wordt in Amerika samen met Wally Gator en Lippy the Lion gesyndiceerd verspreid. Er is geen algemene leader en bumpers voor de gehele serie The Hanna-Barbera New Cartoon Series; de verschillende onderdelen hebben hun eigen leaders.
Onder de naam Scherm Schildpad is de hoofdrolspeler als stripfiguur af en toe te vinden in het jarenzestig-Flintstones-magazine. Zijn assistent heet ook in het Nederlands Dum Dum.
Zie verder: Touché Turtle and Dum Dum (overname van wikipedia) en
Zie verder: The Hanna-Barbera New Cartoon Series (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl
Tweety & Sylvester Tweety & Sylvester of Sylvester & Tweety, Amerikaanse reeks van (Warner Bros.-) tekenfilms van 1945 t/m 1962 voor de bioscoop in de series Looney Tunes en Merrie Melodies rondom een kanarievogel die achterna wordt gezeten door een kat. Aanvankelijk zijn Tweety en Sylvester twee opzichzelfstaande personages en niet voor elkaar gemaakt om samen een duo te vormen. Het personage wat uiteindelijk Tweety zal worden is bedacht door regisseur Bob Clampett en is in de begintijd nogal een behoorlijk cynisch wezentje en ook nog eens volledig naakt. Na het vertrek van Clampett bij Warner Bros. neemt Friz Freleng de regie van de filmpjes over waarbij Tweety voortaan veren krijgt en het verdere uiterlijk ook wordt bijgeschaafd naar het personage zoals we hem nu nog kennen. Hoewel Tweety er nogal vrouwelijk uitziet, als we letten op zijn lichte stem (Mel Blanc) en zijn lange wimpers, kunnen we in diverse afleveringen constateren dat Tweety feitelijk een mannetjesvogel is.
Sylvester (stem: Mel Blanc) is een creatie van Friz Freleng en debuteert in het filmpje Life With Feathers uit 1947. Het eerste filmpje waarin Tweety en Sylvester samen optreden is Tweety Pie uit 1947.
In Nederland is het duo in 1975 te zien bij de KRO in het televisieprogramma Voor een briefkaart op de eerste rang met presentator Bob Bouma. Tussen 1987 t/m 1995 komen Tweety & Sylvester af en toe opduiken in het programma KRO's Tekenfilmfestival. Ook vanaf het derde seizoen van AVRO's Wordt Vervolgd in 1986 maakt het duo regelmatig hun opwachting.
Van 1978 t/m 1979 zijn Tweety & Sylvester de naamgever van het tijdschrift dat bij uitgeverij De Vrijbuiter verschijnt. Daatnaast verschijnen er ook nog stripalbums en pocketboekjes. Vanaf 1980 gaat de hele Warner Bros.-stal, en dus ook Tweety & Sylvester, over naar uitgeverij Semic Press en maken ze als de fonetischgespelde "Tweetie en Silvester" hun opwachting in het maandelijkse Bugs Bunny-tijdschrift. Ze gaan weer Tweety & Sylvester volgens de Engelse spelling heten als Junior Press het tijdschriften- en albumfonds overneemt.
Zie verder: Tweety (overname van wikipedia) en
Zie verder: Sylvester the Cat (overname van wikipedia) en
tekst: mvdwstrips.nl

INHOUD

 

Meer informatie

Meer informatie over auteursrechten e.d. vindt u hier.